23948sdkhjf

Gotlandsbåten siktar på 2015

Nystartade rederiet Gotlandsbåten har redan nu ansökt om kajplats för sin trafik inför säsongen 2015. Detta trots att bolagets första säsong ännu inte har börjat.
Rederiet räknar med att redan nästa år förlänga säsongen, enligt bolagets ägare och ledning, vilket innebär att ansökan sträcker sig från maj till september. På detta sätt försäkrar sig även Gotlandsbåten AB om att få kajplats 2015.

Ute i god tid
Med tanke på förutsättningarna inför sommartrafiken 2014 är det viktigt för företaget att försäkra sig om att hamnfrågan är löst i god tid inför nästa säsong. Att angöra kajplats 4 är en nödlösning som inte är bra för varken Gotlandsbåten AB eller Region Gotland. Eftersom företaget redan nu har klart att M/V Västervik kommer att trafikera linjen även nästa år, är det viktigt att även denna fråga är löst.

– Vi vill självklart ha tillgång till kajplatserna 5, 6 eller 7. Vi vet att Region Gotland snart ska omförhandla hamnavtalet med Destination Gotland, eftersom det går ut i januari 2015 och då är det viktigt att vår eller eventuellt framtida aktörers verksamhet tas i beaktande. Vi har redan fått information om att kajplats 4 är helt uteslutet att använda 2015, vilket vi välkomnar, men då måste vi säkra upp ett annat läge, säger Gotlandsbåtens vd Lars Meijer .

Gammalt hamnavtal
Det nuvarande avtalet mellan Destination Gotland och Region Gotland skrevs innan Rikstrafiken öppnade upp för konkurrerande trafik år 2009 och försvårar för andra rederier att trafikera Visby hamn och utnyttja dess faciliteter, enligt Lars Meijer. Det är därför oerhört viktigt att detta tas i beaktande när nytt avtal skall skrivas, vilket det nya rederiet nu förutsätter ska ske inom en snar framtid.

– Kajplats 4 medför extra kostnader och komplicerar trafiken i inre hamnen. Det är negativt både för oss, besökare på ön och för Region Gotland. Vi önskar självklart att det skulle gå att hitta en lösning redan denna säsongen. Det rör sig om under 30 gånger som Gotlandsbåten AB skall angöra kajplats 4 under sommaren och det hade för allas skull varit bättre att slippa det, säger Lars Meijer.

Gotlandsbåten AB startar sin trafik mellan Visby och Västervik den 16 juni och kör fram till 17 augusti säsongen 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078