23948sdkhjf

Grafikens Hus totalförstört

Grafikens Hus, centrum för grafisk konst, brann ner till grunden 16 mars – därmed försvann ett givet inslag för bussturisterna i Mariefred.
– Det är en tragedi för hela kultursverige, säger Christina Jutterström , ordförande i styrelsen för Grafikens Hus.

Grafikens Hus hade den största nationella samlingen av modern och samtida grafisk konst. Här fanns också den stora Carl Fredrik Reuterswärd donationen som skulle haft vernissage under söndagen tillsammans med verk av Evert Lundquist och Axel Fridell.

– Vi känner ett starkt stöd från hela Kultursverige. Det finns även ett stort engagemang bland Mariefredsbor och vi känner att Grafikens Hus har många vänner runt om i hela Sverige, säger Christina Jutterström.

Grafikens Hus hade en ovärderlig tryckutrustning i sin uppskattade och välbesökta verkstad, där många av de främsta konstnärerna i Sverige har jobbat med grafik. Hit har det kommit studenter och nyetablerade konstnärer som fått möjlighet att utveckla sitt konstnärskap. Styrelsen sammanträdde dagen efter branden och planerade för Grafikens Hus framtid.

– Vi har redan beslutat att sommarens stora Helene Billgren utställning skall bli av, säger Nina Beckmann , vd för Grafikens Hus.

Däremot är det ännu inte bestämt att det nya Grafikens Hus ska ligga i Mariefred - det kan lika gärna återuppstå på någon helt annan plats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047