23948sdkhjf

Västtrafiks spolar utcheckningen

20 mars presenterade Västtrafik arbetet med att göra det enklare att resa med kollektivtrafiken i Västsverige. Dessutom spolas den kritiserade utcheckningen.
Regionfullmäktige gav i februari 2014 Västtrafik i uppdrag att införa en ny pris- och sortimentsstrategi. Redan 2010 började Västtrafik göra omfattande kundundersökningar och Västtrafik har därefter fortsatt arbeta med fokusgrupper och olika testpaneler för att ta reda på vad kunderna och trafikföretagen tycker om de olika förslag som tagits fram.
Det ska bli lättare att betala med mobilen och enklare att använda kortläsarna. Nya biljetter införs också för dem som reser ofta men inte varje dag.

– För oss är det avgörande att det är enkelt att köpa biljett och resa med oss. Nu har vi ett antal konkreta åtgärder som både är förankrade och finansierade för att åstadkomma förenklingar, som både våra kunder och vi vill genomföra. Det känns väldigt bra, säger Lars Backström , vd Västtrafik.

Enklare köpa mobilbiljett
Förändringarna kommer att ske stegvis under de kommande åren men redan till hösten kommer det bli enklare att köpa biljetter med mobilen. Med hjälp av Reseplanerar-appen kommer kunderna kunna lösa enkelbiljetter direkt i mobilen utan krav på förregistrering.

– Det innebär en klar förbättring för våra kunder jämfört med hur det ser ut idag. På sikt kommer vi att utveckla fler möjligheter som gör det enklare att resa med andra typer av biljetter i mobilen, till exempel periodkort, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad Västtrafik.

Nytt och enhetligare sortiment
En annan nyhet är att Västtrafiks sortiment kommer att bli enhetligt i hela regionen och att nya biljetter kommer att tas fram som passar de kunder som reser ofta men inte varje dag. Även kortläsarna kommer att förbättras och just nu pågår ingående användartester. Bland annat ska det bli enklare att se vad priset för resan är och lättare att göra rätt. Arbetet beräknas vara klart inom två till tre år. Sedan tidigare är det klart att kravet på check-ut försvinner.

Kostnaden för förändringarna uppgår till 30 miljoner kronor 2014. Därefter tillkommer 60 miljoner kronor per år de kommande två åren. Finansieringen av arbetet kommer från Västtrafiks ägare, Västra Götalandsregionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125