23948sdkhjf

Krim sänker rysshopping

Ryska turister i Sverige handlar mest av alla nationaliteter som kommer hit – men nu sjunker den ryska turismen snabbt på grund av Krimkrisen.
Besöksnäringen växer i Sverige och tills nu har köpglada ryssar varit en viktig del av denna näring. Förra året konsumerade den genomsnittlige Olga och Ivan 1114 kronor per dygn i Sverige, långt mer än besökare från andra länder.

Situationen i Ukraina och Krims införlivande i den ryska federationen har dock lagt sordin även på ryssarnas res- och köplust, framför allt för att rubeln dalat i värde. Det här kan bli kännbart framför allt i Stockholm som är ryssarnas favoritdestination i Sverige, 70 procent av besökarna från det stora landet i öster kommer till huvudstaden. Under 2012 shoppade ryska turister loss för hela 1,7 miljarder kronor, mest pengar hamnade i Stockholm.

Ryssland är inne i en lågkonjunktur och annekteringen av Krim har inte gjort saken bättre för valutakursen. På senare år har just den växande medelklassen i Ryssland i allt större skaror sökte sig ut till olika länder i Europa, många har valt Sverige. Men nu vänder besökssiffrorna för ryssarna neråt, i januari i år backade antalet gästnätter med 5,5 procent jämfört med 2013. Detta trots att januari är en stor resmånad för ryssarna som har för vana att ta långledigt över nyår och trettondagshelgen som är den ortodoxa kyrkans ”julafton”.

Samma vikande trend för ryssturismen noteras också i London där raset är hela 17 procent i februari i år jämfört med 2013 enligt BBC. Tidigare har flera prognosinstitut förutspått en rejäl tillväxt av rysk turism i såväl Nordeuropa som Väst- och Centraleuropa. Men Ukrainakrisen och införlivandet av Krim hotar att belasta den ryska ekonomin under lång tid framöver och därmed sänka förmågan för vanliga ryssar ur medelklassen att turista. Oligarkerna kan också komma att försvinna som lyxturister eftersom flera av dem drabbats av personliga sanktioner, men den gruppen är ytterst liten och för dem är det mesta som Sverige kan erbjuda ”inte tillräckligt lyxigt”, enligt flera researrangörer i just Ryssland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062