23948sdkhjf

Sydsvenskar gillar SKL:s jämförelser

Två sydsvenska regioner, Skåne och Blekinge, ger tummen upp till SKL:s nya öppna jämförelserapport om kollektivtrafiken i Sverige – regionerna ligger nämligen mycket bra till.
SKL har gjort så kallade Öppna jämförelser sedan 2006, men aldrig tidigare om kollektivtrafiken. Det gjorde man för första gången 26 mars vilket rt-forum rapporterat om. Rapporten är ett första steg mot att öppet redovisa och jämföra kollektivtrafikens kvalitet och effektivitet.

Rapporten visar bland annat att Skånetrafiken är tredje bäst i landet när det gäller utbud för tågtrafiken och att skåningarna kommer på tredjeplats i landet när det gäller antalet resor med kollektivtrafiken. Rapporten visar även att Skånetrafikens omfattande arbete med att anpassa kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning gett resultat. Region Skåne är här näst bäst i landet och har kommit lång i jämförelse med en rad andra län.

– Det är glädjande att se att vårt arbete med att få fler skåningar att ställa bilen i förmån för tåget eller bussen ger resultat. Med en fortsatt utbyggd kollektivtrafik med attraktiva restider är vi på god väg mot vårt mål att fördubbla antalet resenärer till år 2020, säger Mats Person , ordförande i kollektivtrafiknämnden och regionråd.

Vidare visar rapporten att Skånetrafiken är näst bäst i landet på att fylla de tåg och bussar som finns i trafik, och att skånsk kollektivtrafik är tredje bäst i landet när det gäller andelen marknadsandelar. Sammantaget innebär det att Skånetrafikens arbete med att förstärka starka stråk och erbjuda en kollektivtrafik som är attraktiv för skåningen ger resultat.

– Rapporten är den första i sitt slag och är viktig för att kunna dra lärdom om hur andra regioner arbetar, men också en indikation på att vi i Skåne jobbar rätt med får kollektivtrafik. Rapporten visar också att Skåne har tredje mest antal resor i landet och det har vi trots att skattetrycket för kollektivtrafik är betydligt lägre än i Stockholm och Västra Götaland. Mycket handlar om efterfrågeanpassat utbud och hög beläggningsgrad, säger Henrik Dagnäs , trafikdirektör på Skånetrafiken.

På minussidan för Skånes del ligger miljöaspekterna. I Skåne är man bra på att införa gasbussar i kollektivtrafiken, men tillgången på biogas är inte tillräcklig. Gasdrift har en låg effektivitet förbränningsmässigt vilket gör att skånsk kollektivtrafik hamnar på efterkälken om man mäter miljöeffektiviteten. Även faktumet att Skåne har en stor andel stadsbusstrafik i förhållande till andra län påverkar miljöeffektiviteten.

På flera områden är Blekinges kollektivtrafik i toppen i jämförelse med andra län i riket. Det visar rapporten Öppna jämförelser av kollektivtrafiken 2014 som tagits fram av SKL.

– På flera områden ligger Blekinge bra till i jämförelsen. Vi har en mycket bra utbyggd tågtrafik, god tillgänglighet för funktionsnedsatta och nöjda resenärer, säger Jan Björkman , ordförande i Region Blekinges trafiknämnd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063