23948sdkhjf

Hurtigruten till Lyngenfjorden

Från 1 april seglar Hurtigruten in i den vackra Lyngenfjorden. Samtidigt får passagerarna njuta av en nykomponerad meny med de bästa råvarorna från kusten.
”The Arctic Awakening”-säsongen startar 1 april och varar till den 31 maj på alla Hurtigrutens fartyg längs den norska kusten. Hurtigruten seglar för första gången till Lyngenfjorden, som sträcker sig omkring 85 km in i Troms län. Fjorden omges av de mäktiga Lyngsalperna med sina höga och spetsiga toppar.

– Lyngen är en spektakulär fjord med en viktig historisk bakgrund och med fjordaktiviteter såväl sommar som vinter. Nu kan våra gäster plocka Lyngenräkor medan de seglar förbi stupbranta fjäll som går rakt ner i havet, säger produktutvecklingschef Vebjørn Jacobsen på Hurtigruten.

Våren är vidunderlig i norr. Gästerna får uppleva tre årstider på en och samma resa samt kontrasterna mellan nord och syd i Norge. På utflykterna ligger huvudfokus på fåglarna som har kommit tillbaka efter sin vistelse i sydligare stråk. I Troms erbjuds resenärerna till exempel en kajaktur, där närhet till flera sorters sjöfåglar utlovas liksom möjligheten att uppleva den gryende våren från ett fint perspektiv. Kulinariska delikatesser som färska räkor och stekt torsktunga är också en del av konceptet ”The Arctic Awakening”.

Gästerna får veta allt om norsk skrei och stockfisk och de får själva vara med och rensa fisk och skära torsktunga ute på däck. Alla aktiviteter leds av lokala fiskare som kommer ombord på fartygen. Hurtigrutens övriga utflykter, som sightseeing i Bergen, Ålesund och Bergen, hundkörning, havsörnsafari, frukost på Nordkap och annat utgör naturligtvis också en central del av vårprogrammet.

Den nya vårmenyn introducerar de första ”frukterna” i konceptet ”Norway`s Coastal Kitchen”. Den nya säsongsbaserade menyn tar rederiets gäster närmare de norska matpärlorna och lokal mat från kusten. När fartyget sätter kurs norrut från Trondheim får gästerna smaka på vårens delikatesser med saltade lammlår från Hellesylt vid Geirangerfjorden och stekt ishavsröding från Sigerfjorden i Vesterålen samt gulløyepotatis från Tromsø och renstek från Finnmarken. Allt detta inleds med en förrätt på ost från Aalens gård i Lofoten.

På dessertsidan finns glass på havtorn och akvavit tillagad av ysteriet på Gangstad gård i Nord-Trøndelag och färsk ekologisk ost med bärkompott från Grøndalens gård. Dessutom finns traditionella norska rätter som Kvæfjordkaka, en specialitet på maräng, vaniljkräm och mandlar som härstammar från ett litet kafé i Harstad i Vesterålen, eller Marthe Knipe, en sagopudding med russin och mandlar.

Kvällsmenyn kompletteras av en annan nyhet. Till varje rätt rekommenderar rederiet ett speciellt vin från den exklusiva vinmenyn – optimalt anpassat efter rätten och dess ingredienser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063