23948sdkhjf

Rivstart för Biljettbörsen!

För att skapa rättvisare biljettpriser och samtidigt minska trängseln inom kollektivtrafiken öppnas Biljettbörsen i flera svenska regioner 1 april. Ny teknik ligger bakom, skrev vi...eller rättare sagt 1 april.
TEMA FÖRSTA APRIL
Det var nog inte många som gick på rt-forums 1:a aprilskämt i år, i alla fall är det ingen som klagat. Vi tog helt enkelt upp detta med en kombination av börsen och biljettpriser. Så här skrev redaktionen i sitt långdragna skämt:

Nu ska biljetterna till kollektivtrafiken ut på Biljettbörsen, i alla fall i flera svenska regioner under en försöksperiod på ett år – taxan ska styras direkt av marknaden i realtid med hjälp av den senaste tekniken, erfar rt-forum. Det blir samtidigt ännu enklare att köpa biljett, dock behövs en smartphone med en gratis-app för att det ska fungera.

Kunden måste nämligen vara i kontakt med Biljettbörsen i realtid, eftersom priset på resan betingas både av vart man ska åka och när man ska åka, i vissa fall även hur man ska åka. Först visas den valda resans pris i telefonen, därefter trycker kunden på ”Avvakta”, eller ”Lås”. Om ”Avvakta” är aktiverat kan kunden se hur kursen på biljetten rör sig upp eller ner med enkel mobiltelefonanpassad grafik i telefonens bildruta – givetvis i realtid. Trycker kunden ”Lås” fryser den aktuella taxan/kursen och därefter måste kunden trycka ”OK” för att köpet av biljetten ska genomföras. Klappat och klart, bara att borda bussen, tåget eller spårvagnen på angiven avgångstid eller angivet tidsfönster om det gäller citytrafik.

– Vi har arbetat i nästan ett år med att skapa Biljettbörsen, nu drar vi igång parallellt med befintliga biljettsystem. Biljettbörsen är nämligen systemneutral och fungerar därför helt smärtfritt tillsammans med alla befintliga betalsystemplattformar som förekommer i hela Norden och stora delar av övriga Europa, säger Mildred Tosse , projektledare för Biljettbörsen AB.

Under Kollektivtrafikdagen 2013 framförde Stefan Fölster , chef för Reforminstitutet, tankar på att införa en slags ”trängselskatt” inom kollektivtrafiken: Den som valde att åka utanför rusningstid skulle då kunna köpa ett månadskort till väsentligt lägre pris.

Problemet med modellen som Stefan Fölster redovisade är stelheten: resenären förbinder sig åka vid lågtrafik hela månaden, eller så betalar resenären tre gånger så mycket och kan då åka vid vilka tider som helst. Och den som åker sporadiskt måste betala samma pris för sin enkelresa oavsett restid och resväg. Med Biljettbörsen blir det möjligt att köpa alla slags biljetter till det pris marknadskrafterna sätter vid varje givet ögonblick.

Biljettbörsen är alltså från och med i dag tillgänglig för alla som reser med SL, Västtrafik, Skånetrafiken och Länstrafiken i Jämtland. Enkelt uttryckt bygger Biljettbörsen på samma princip som en öppen marknadsplats: Ju fler som vill köpa, desto högre pris medan lågt intresse ger lågt pris.

Visserligen kan det bli betydligt dyrare än tidigare att resa en populär sträcka i storstädernas centrala delar under rusningstid. Å andra sidan kan en ganska lång resa i glesbygd bli extremt billig om få eller inga efterfrågar en resa som ändå kommer att köras av en nästan tom linjebuss enligt gällande tidtabell. Ett tillfälle även för turister som vill komma fram billigt, enligt Biljettbörsens Mildred Tosse som bjuder på ett dagsfärskt exempel:

En resa mellan Kårböle och Sveg i Härjedalens kommun kostar för Biljettbörsens brukare 3 kronor, förutsatt att resenärer väljer turen kl 13 från Kårböle. Turen kl 20:15 kostar 45 kronor – som det såg ut kl 05.30 tidigt i morse. Andra avresetider, andra priser helt enkelt och dessutom ändras priserna hela tiden beroende på hur marknaden ser ut för just den aktuella linjen just i det ögonblick kunden kopplar upp sig för köp med sin smartphone.

Skulle mot förmodan flera hundra personer vilja resa från Kårböle till Sveg kl 13 i dag så kan priset stiga fort och snabbt. Mildred Tosse lägger in 250 önskemål om resor på sträckan under ”Avvakta” och då stiger priset till straxt över 800 kr per biljett, helt enkelt för att det bara finns 35 platser i bussen som de hugade resenärerna då får slåss om. Smärtgränsen hos de som vill åka kommer att avgöra maxpriset, förklarar Mildred Tosse. I det aktuella fallet inträffar detta troligtvis när det blir billigare att ta egen bil eller rent av ta taxi till Sveg jämfört med bussens biljettpris. Om många av de kunder som hänger under ”Avvakta” hoppar av innan den möjligheten stängs 30 minuter före avgången kl 13 kan därför priset rasa ner till bottenkursen igen, därför kan det ibland vara smart att ha is i magen och lurpassa rätt knapptryck tills priset är det kunden kan acceptera. Å andra sidan, vill kunden resa till vilket pris som helst är det bara att trycka till om det så är 11 eller 511 kronor som gäller.

– Vi har kanske en liten pedagogisk uppförsbacke här när vi ska lära resenärerna hur det fungerar att använda Biljettbörsen. Men det är både enkelt och roligt, det blir nästan som att spela på den riktiga börsen. Dessutom öppnar det här för fler entreprenörer som nu kan komma in och vara med och lyfta den svenska kollektivtrafiken till nya oanade höjder, säger Mildred Tosse.

Det handlar om att öppna upp för aktörer som kan lägga optioner på att köpa upp ett visst antal resor vid en förutbestämd tid på tåg och bussar etc. Om det exempelvis ska genomföras ett stort idrottsevenemang vid en arena så kan en registrerad extern biljetthandelsoperatör, kallad Ticket Dealer - TD, lägga option för att får köpa exempelvis 200 resor mellan Göteborgs och Stockholm för ett pris i intervallet 650 kronor till 710 kronor per styck på alla avresor klockan 11 när det är match i Stockholm samma eftermiddag.

Om optionen går in på 700 kronor reserveras de 200 biljetterna till det priset i tågoperatörens datasystem och kan inte säljas till någon annan. Sedan är det upp till TD-företaget att sälja dem vidare till fri prissättning, det kan naturligtvis då kosta betydligt mer för kunden att åka med för att destinationen just då är extremt populär, säg att snittpriset blir 1100 kronor per biljett vilket ger en intäkt om totalt 80000 kronor till TD-företaget. Eller så kan det bli en flopp om snittpriset stannar på 400 kronor, minus 60000 kronor som TD-företaget får ta med i sitt risktagande.

De externa biljettoperatörerna väntas bilda en helt ny branschnisch inom kollektivtrafiken som kan skapa många arbetstillfällen. En grupp som kan komma att engageras i de framtida TD-företagen är de tunneltågförare i Stockholm som i en framtid kommer bli överflödiga när tunnelbanan körs obemannad. På de nya TD-företagen kan det uppstå en hel del enklare jobb som den här kategorin personer skulle kunna klara av, enligt Mildred Tosse, exempelvis marknadsföring via telefonförsäljning, kundtjänst eller teknisk support till kunder som inte får sina smarta telefoner att fungera rätt.

Rt-forum har träffat en av de få entreprenörer som blivit registrerad som TD-företag hos Biljettbörsen:

– Upplägget är superintressant, men det gäller att ha känsla för var och hur folk vill åka, lägga sig på rätt prisbild och och i rätt tid före eventet, därefter kan vi i bästa fall cacha in en rejäl hacka som vi sedan till del kan investera i att lägga optioner på nya biljetter vid nästa tillfälle, säger Nicholas Svanelindh , 22, vd på nystartade ticket@ones.com i Bankeryd. Han fortsätter:

– Det här kan bli hur bra som helst. Jag ser bara fördelar med nya Biljettbörsen. Det är lite som ”The winner takes it all” och jag har redan bestämt att det är jag som är vinnaren!

FAKTA/Biljettbörsen AB
Ägare: Storstockholms Lokaltrafik (SL), 15 procent, Västtrafik, 21 procent, Länstrafiken i Jämtland, 49 procent, Skånetrafiken, 14 procent samt ticket@ones, 1 procent.
Tillförordnad projektledare: Mildred Tosse, operativ på 50 procent (arbetar även med kognitiv beteendeterapi med specialinriktning på lindrigt bedrägliga beteenden och daterad lögnaktighet vid Psykologiska institutionen Göteborgs Universitet)
Ledning: Tillförordnad vd och fast styrelseordförande: Frans ”Mosse” Mossberg, pensionär, tidigare bl a docent i fornfransk fonetik samt lokalpolitiker med ansvar för trafikfrågor i Ljungskile kommun.
Styrelseledamöter och övriga nyckelpersoner: Konfidentiellt tills vidare.

Fotnot. Rt-forum ska följa projektet som alltså pågår 1 april 2014 till 1 april 2015. Missa aldrig det!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078