Plattformsväggar i Citybanan
Citybanans nya stationer vid T-centralen och Odenplan i Stockholm kommer vara först ut i Sverige med att ha avskiljande glasväggar med dörrsluss mellan plattform och spår.
– Plattformsavskiljande väggar är vanligt att man installerar på plattformar i tunnelbanan i andra länder, det finns till exempel i Tokyo och London. Luftmiljön blir mycket bättre och samtidigt för man en ökad säkerhet på plattformarna, säger Helena Cornell som är Trafikverkets projektledare för plattformsavskiljande väggar (PFA) på Citybanan.
Citybanan är en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Tomteboda och Stockholms södra med två nya stationer vid Odenplan och T-centralen. De nya stationerna kommer att vara de första i Sverige med glasväggar som avskärmar plattformarna från spåren. I väggarna finns dörrar som öppnas i fas med tågets dörrar när pendeltåget har stannat vid plattformen.
Anna Östensson från Tyréns är ansvarig för att i uppdraget vara expertstöd vid CE-märkningen och granska dokumentationen inför certifieringen av installationen.
– En stor del av Tyréns uppdrag är att utreda vilka standarder för byggprodukter men även för maskiner som ska uppfyllas för de olika installationerna. Komplexiteten ligger i att plattformsväggarna både är en byggprodukt och en maskin, där kommer vi in eftersom vi har kompetensen från både byggsidan och maskinsidan, säger Anna Östensson som arbetar med maskinsäkerhet och CE- märkning på Tyréns.
Under 2013 infördes lagkrav på CE-märkning av de byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard. Plattformsavskiljande väggen måste därför uppfylla byggproduktsföreskriften, samtidigt är väggarna en maskin som ska CE-märkas mot maskindirektivet vilket innebär att tillverkaren intygar att den uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven som finns i svensk och europeisk lag.