23948sdkhjf

Kampanj mot T-baneträngsel

Tisdag 22 april startade SL och MTR ett pilotprojekt för att minska trängseln i morgonrusningen på gröna linjen mellan Åkeshov och Thorildsplan.
Stockholm växer och allt fler reser med tunnelbanan. I morgonrusningen är det fullt på spåren – det går inte att sätta in fler avgångar. Det gör att det kan bli trångt, särskilt under de mest intensiva timmarna. Men det finns ändå utrymme för att minska trängseln ombord på tågen.

Det är framför allt på Grön linje som det finns kapacitet för förbättringar. Dels kör tågen på sträckan olika långt och har därmed olika många resenärer ombord, dels hamnar resenärerna oftast i sista vagnen på grund av stationernas utformning.

Projektet innebär att MTR och SL ger råd och tips på vad resenärerna själva kan göra för att få en behagligare resa, bland annat genom tips på bra tåg i morgonrusningen via affischer, flyers och speciella tidtabeller.

– Vi vill visa när rusningstopparna är och vilka tåg som är hårdast belastade så att man lättare kan planera sin resa, säger Åsa Elm , kommunikationschef på MTR.

Det finns framför allt tre saker man som resenär kan göra för att få mer plats i vagnen. Ett knep, som gäller oavsett tunnelbanelinje, är att byta till mittvagnen där det ofta är betydligt rymligare. Ett annat knep är att åka en annan tid för att undvika den värsta trängseln. Ett tredje tips, framför allt för resenärer på Grön linje, är att ta ett annat tåg. Tåg som startar i Åkeshov hinner till exempel inte bli lika fulla som tåg som startar i Hässelby strand.

Informationsinsatserna görs framför allt på Brommaplan och i Alvik. På Brommaplan kommer det också att finnas ett ”rusningscafé” i stationshallen där resenärerna kan få information tillsammans med en kopp kaffe. Projektet pågår 22 april till 18 maj. Om trängseln minskar under perioden kommer insatserna att genomföras i hela tunnelbanan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08