23948sdkhjf

EU-regler hotar biogasen

Politiken måste ge biodrivmedelsmarknaden tydliga och långsiktiga besked, det anser i alla fall Anders Mathiasson, vd för Energigas Sverige som saknar ett långsiktigt regelverk.
DEBATT
Vilka regler som ska följas, vilka styrmedel som tillämpas samt hur länge dessa gäller är avgörande för biodrivmedelsmarknaden, skriver Anders Mathiasson, Energigas Sverige. Han fortsätter: Tyvärr har flera viktiga besked de senaste åren kommit sent och inte gett den långsiktighet som krävs. Utdragna förhandlingar mellan regeringspartierna är säkert en anledning men nu verkar det vara EU-regler som ställer till det.

Vår oro gäller den förlängning av gällande skattebefrielse för biogasen till år 2019 som vi sedan i fjol trodde var säkrad. Vi har nu muntligen blivit informerade om att så inte är fallet.
Redan för ett år sedan beskrev regeringen sin avsikt att ansöka om EU:s statsstödsgodkännande för fortsatt skattebefrielse för bland annat biogas till och med år 2019. Man inledde med att be kommissionen om samtycke till den svenska definitionen av koldioxidskatt – att koldioxidskatt baseras på bränslenas innehåll av fossilt kol. Enligt det svenska synsättet ska det alltså inte räknas som statsstöd att befria biodrivmedel från koldioxidskatt – det följer bara skattesystemets natur och logik.

I februari i år fick dock regeringen det muntliga beskedet att när biodrivmedel befrias från koldioxidskatt så anser kommissionen att det är statsstöd. Därmed tvingas regeringen nu skjuta upp införandet av det kvotpliktssystem för låginblandade biodrivmedel som skulle ha börjat gälla från och med den 1 maj i år. Det är nämligen enligt EU inte tillåtet att genom statsstöd främja biodrivmedel som genom kvotplikt tvingas ut på marknaden. Sverige kan alltså bara införa kvotplikt om biodrivmedlen inom kvotplikten beläggs med full koldioxidskatt. För Sverige är det ett uruselt alternativ då koldioxidskatten är själva grunden för svensk klimatpolitik. Om biodrivmedel inom kvotplikten måste beläggas med koldioxidskatt faller hela principen för den svenska koldioxidskatten. Just nu förhandlar regeringen därför om rätten att basera koldioxidskatten på fossilt kol.

I väntan på utgången av förhandlingarna har regeringen alltså fortfarande inte ansökt om statsstödsgodkännande för skattebefrielse på biogas till och med år 2019. I dagsläget gäller att biogasen är skattebefriad en vecka till. Sedan förlängs den med all sannolikhet t.o.m. 2015. Men förlängningen till utgången av 2019 och den långsiktighet som efterfrågas är därmed långt ifrån klar. I grund och botten så är den svenska modellen för styrmedel i otakt med EUs syn vilket försvårar arbetet mot målet om en fossiloberoende fordonsflotta. Vad som behövs är kanske ett nytänk kring styrmedel – i samklang med EUs regelverk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062