23948sdkhjf

Taxiförslag tandlöst

Regeringens förslag om redovisningscentraler för taxi är ett halvt steg framåt, enligt Svenska Taxiförbundet som hellre hade sett hårdare tag mot fusket i branschen.
Tyvärr har regeringen valt att behålla möjligheten att ge dispens från taxameterkravet, vilket innebär att fusket med bidrag, skatter och avgifter kommer att fortsätta att urholka statskassan och att konkurrensen i branschen förblir skev. Det säger Claudio Skubla , kommunikationschef i Svenska Taxiförbundet.

24 april beslutade Regeringen att föreslå en ny lag om redovisningscentraler för taxi. Förslaget är ett resultat av utredningen Redovisningscentraler för taxi som överlämnades till regeringen den 1 mars 2013. Där föreslås att samtliga taxiföretag ska föra över uppgifter från taxametern till en redovisningscentral och att samtliga fordon ska använda taxameter. Trots att Svenska Taxiförbundet, Almega, Kassaregisterrådet, Visita och en lång rad myndigheter välkomnar utredningens förslag har regeringen valt att behålla möjligheten att ge dispens från taxameterkravet i sin proposition till Sverige Riksdag.

– Det innebär att fusket med bidrag, skatter och avgifter kommer att fortsätta att urholka statskassan och att konkurrensen i taxibranschen förblir skev, säger Claudio Skubla.

En taxameter är nämligen inte bara en prisberäknare. En minst lika viktig funktion är att den utgör ett kontrollinstrument för Skatteverket enligt skattelagstiftningen. Taxametern sparar uppgifter såsom totalt körda kilometer, betalda och obetalda, och vilken förare som har varit i tjänst.

– Saknas taxameter i fordonet finns det en uppenbar risk för skatteundandragande, säger Claudio Skubla.

Förslaget om redovisningscentraler för taxi är en efterlängtad åtgärd för alla taxiföretagare som vill sköta sig och som vill verka i en vit bransch. För den som vill undanhålla medel från statskassan leder ett taxameterkrav för alla till en betydande fiffelförsvåring.

– Regeringen kan fortfarande ta sitt ansvar genom att formulera en komplettering till propositionen där möjligheten att bevilja undantag från skyldigheten att ha taxameter upphävs, säger Claudio Skubla.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078