23948sdkhjf

Bra kvartal för Nobina

Nobina fördubblade sitt rörelseresultat under fjärde kvartalet 2013, samtidigt ökade nettoomsättningen med 1,3 procent jämfört med föregående kvartal.
Under fjärde kvartalet 2013 nådde Nobina en nettoomsättning om 1816 miljoner kronor vilket är 1,3 procent upp (1793). Röresleresultatet landade under samma period på 32 miljoner kronor vilket är det historiskt högsta någonsin, i det närmaste dubbelt så mycket som föregående kvartals 17 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev negativt även för fjärde kvartalet, minus 25 miljoner kronor. Motsvarande siffra för kvartalet innan var minus 54 miljoner kronor, därmed har resultatet per aktie kunnat justerats från -1,52 kr till -0,04 kr. Kassaflödet från rörelsen förbättrades också under fjärde kvartalet och uppgick till 192 miljoner kronor (58).

Flera faktorer har medverkat till Nobina förbättrade ekonomiska resultat: I Danmark fick bolaget förnyat och utökat förtroende för trafiken i Köpenhamn och Nordsjälland. Kontraktet för totalt 112 bussar sträcker sig initialt över sex år till ett uppskattat värde på närmare 1,8 miljarder kronor.

Men allt har inte varit positivt: Nobinas trafik i Dalarna upphandlades under 2013, men eftersom överenskomna branschvillkor inte efterlevts har Nobina överklagat upphandlingen. Uppdragsgivaren har under överklagandeprocessen valt att genomföra en direktupphandling, vilket innebär att Nobinas trafik kommer att avslutas i juni, och bussar som trafikerar denna region kommer att omallokeras inom ramen för andra trafikkontrakt.

– Resultatutvecklingen var stabil i fjärde kvartalet och kassaflödet förbättrades väsentligt. Samtliga våra verksamheter utvecklades i rätt riktning och Swebus nådde ett positivt resultat. Vi bevisade att det går att vinna en upphandling i Köpenhamn utan att ge avkall på lönsamhet eller kvalitet. Det ger oss en god grund för en sund dansk verksamhet, säger Ragnar Norbäck , vd och koncernchef för Nobina. Han fortsätter:

– Sett över helåret var upphandlingsutfallet mycket framgångsrikt då Nobina vann 53 procent av den volym vi deltog i. Kommande verksamhetsår är vi mindre exponerade för kontrakt som löper ut och givet en fortsatt hög upphandlings­aktivitet ser vi goda möjligheter för ökade marknadsandelar. Det blir samtidigt ett år som kännetecknas av omfattande kontraktsomställningar då en stor andel äldre trafikavtal avslutas och nya startas upp. På kort sikt innebär det högre kostnader och investeringar, och på längre sikt goda förutsättningar för en fortsatt lönsam tillväxt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078