23948sdkhjf

Rör inte restaurangmomsen!

Oppositionen vill fördubbla restaurangmomsen om det blir regeringsskifte – Visitas årsstämma går till attack för att rädda gällande momssats.
Oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen hotar att slå undan benen för Sveriges nya basnäring med fördubblad restaurangmoms – detta enligt Visitas medlemmar som hade årsstämma 28 april. Att höja restaurangmomsen till den gamla höga nivån är vansinne, enligt branschorganisationen. Sverige behöver fler människor i arbete, inte färre. Under Visitas årsstämma fattades därför ett beslut om följande uttalande som nedan citeras:

”Får vi en dubblerad moms på restaurangmat i kombination med en dubblerad arbetsgivaravgift för unga innebär det ett hårt slag mot hela besöksnäringen. Vår näring är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden för både unga och utlandsfödda. Varje år erbjuder våra företag 150 000 ungdomar vägen in i arbetslivet. Det är mot dessa grupper som oppositionens förslag slår hårdast. Ökade kostnader om sju miljarder för en basnäring kommer få långtgående konsekvenser, inte enbart för företagen som skall bära kostnaden, utan även för alla gäster och medarbetare som riskerar bli de största förlorarna.

Visita uppmanar därför oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen att tänka om och istället se besöksnäringen som en motor för sysselsättning, tillväxt och levande miljöer både i städer och i landsbygd. Låt oss få fortsätta skapa jobb – slopa kraven på höjd moms på restaurangmat och fördubblade arbetsgivaravgifter för unga!”


FAKTA/svensk besöksnäring
Omsättning: 275,5 miljarder kronor
Sysselsatta: 167900 (helår)
Exportvärde (utländska besökares konsumtion i Sverige): 106,5 miljarder kronor
(Källa: Tillväxtverket, Fakta om Svensk Turism 2012)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078