23948sdkhjf

Enklare resa i Skåne

28 april beslutade kollektivtrafiknämnden att Region Skåne påbörjar ett samarbete med Vinnova för att göra det enklare för människor att betala i kollektivtrafiken.
Med dagens teknik och den snabba utveckling som ständigt pågår är det viktigt att kollektivtrafiken hänger med i utvecklingen. Det behöver därför bli lättare att betala för sin buss eller tågresa i Skåne. Region Skåne är först i landet att ingå i ett projekt med Vinnova om framtidens betalningslösning i kollektivtrafiken. och avsätter 6 miljoner kronor till detta. Vinnova bidrar i sin tur med 1,5 miljoner kronor i finansiering för 2014-2015. Framtidens betalningssätt ska vara enkel, flexibel, tillgänglig och inte beroende av gammal teknik.

– Det finns idag förväntningar från våra resenärer att det ska vara enklare att betala för sin resa. Därför tar vi nu nästa steg för att möta detta behov. Med framtidens teknik ska du bara vara ett enkelt knapptryck från att köpa din resa oavsett om du är hemma eller på jobbet, säger Mats Persson , ordförande i kollektivtrafiknämnden och regionråd.

– Genom att göra det enklare för resenärerna att köpa och planera sina resor kan kollektivtrafikens andel av resandet öka. Därmed bidrar projektet i förlängningen till minskade utsläpp och en bättre miljö, säger Filip Kjellgren , handläggare vid avdelning Transport och Miljö på VINNOVA.

För att möta den snabba utvecklingen på marknaden och ökade förväntningar från människor genomför Region Skåne en innovationsupphandling för framtidens betalning i kollektivtrafiken. Runt 2020 är det rimligt att ett nytt biljettsystem ska kunna se dagens ljus.

– Vår ambition från Skånetrafikens sida är att ligga i framkant inom svensk kollektivtrafik när det gäller nya sätt att se på betallösningar. Vi är inte främmade i vårt fortsatta arbete att titta på andra branscher för att på sätt beredda vår kunskap och hitta nya och spännande lösningar. Vi ser också gärna en samverkan om dessa frågor inom vår bransch, säger Henrik Dagnäs , trafikdirektör på Skånetrafiken.

FAKTA/Beslutets innebörd
Beslutet innebär att Vinnova medfinansierar projektet för framtidens biljett- och betalsystem med 1.5 miljoner under 2014-2015, och prospekt om ytterligare finansiering om 3 miljoner per år därefter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094