23948sdkhjf

Diskriminering i kollektivtrafiken

Tillgång till gemensam infrastruktur är viktigt för kommersiella trafikföretag – men de upplever sig diskriminerade, enligt en ny rapport från Transportstyrelsen.
Bristande tillgång till den gemensamma infrastrukturen för regional kollektivtrafik framhålls av flera kommersiella trafikföretag som ett viktigt marknadshinder. Det visar en rapport från Transportstyrelsen som följer utvecklingen på kollektivtrafikmarknaden.

Transportstyrelsen ansvarar för frågor om tillträde till marknaden och villkor för resenärer och transportköpare. Myndigheten har nu tagit fram en rapport som följer utvecklingen på kollektivtrafikmarknaden när det gäller kommersiella kollektivtrafikföretags tillträde till gemensamma funktioner som exempelvis bytespunkter, information, betalsystem och depåer.

Bristande tillgång till den gemensamma infrastrukturen för regional kollektivtrafik framhålls av flera kommersiella kollektivtrafikföretag som ett viktigt marknadshinder. Det är särskilt de mindre kollektivtrafikföretagen som uttrycker detta. Trafikföretagen menar att tillgång till bytespunkter, biljettvalidering och samordning av biljettsystem är de absolut viktigaste gemensamma funktionerna.

Transportstyrelsen välkomnar därför X2AB:s initiativ till betallösning och kommer noggrant följa hur de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i landet använder och erbjuder denna möjlighet. Transportstyrelsen ser även positivt på regeringens utredning om information, bokning och biljettförsäljning av kollektivtrafikresor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079