23948sdkhjf

Minoritet vill satsa kollektivt

40 procent av svenskarna vill att det ska satsas mer för att förbättra kollektivtrafiken – men ännu fler vill lägga skattepengarna på annat. Det framgår av Infrateks undersökning.
Strömavbrott och strulande internetuppkoppling har drabbat mer än hälften av svenskarna under det senaste året. Trots detta är det andra funktioner i samhället som anses vara viktigare att åtgärda och utveckla. Fyra av tio vill att mer resurser ska läggas på att förbättra kollektivtrafiken och på att skapa ett mer miljövänligt samhälle. Det visar Infrateks senaste undersökning Kaoskollen som genomförts i samarbete med Sifo.

Infratek är leverantör av tjänster inom byggnation, drift och underhåll av kritisk infrastruktur. För att ta reda på hur svenskarna ser på infrastruktur har Infratek i samarbete med Sifo genomfört undersökningen Kaoskollen.

Resultatet visar att hälften av svenskarna har varit med om att internetuppkopplingen har buggat det senaste året. Nästan lika många, 44 procent, har råkat ut för strömavbrott. Förutom strömmen och internet är det kollektivtrafiken som har strulat mest. Mer än var fjärde, 27 procent, har varit med om tågstopp och 22 procent har drabbats av stopp på buss, spårvagn eller tunnelbana.

Att infrastruktur vållar problem betyder inte nödvändigtvis att svenskarna anser att den behöver åtgärdas eller utvecklas. Högst upp på listan över vad man tycker att det ska läggas mer resurser på i det egna länet hamnar svarsalternativet ”att bli ett mer miljövänligt samhälle”. Det svarar 41 procent. Många vill också att det läggs mer resurser på kollektivtrafik som buss, tunnelbana och spårvagn (40 procent), samt järnväg och tågtrafik (33 procent).

Elavbrott är något som händer relativt ofta i Sverige. Trots att fler än fyra av tio råkat ut för strömavbrott under det senaste året är det bara var tionde som vill lägga mer resurser på en mer pålitlig eltillförsel.

– Även om vi i Sverige upplever strömavbrott med jämna mellanrum är de sällan långvariga och åtgärdas snabbt. Den som däremot reser kollektivt ofta är kanske med om att det krånglar flera gånger per månad, och vill därför att den delen av Sveriges infrastruktur ska få mer resurser nu efter valet, säger Alf Engqvist , vd Infratek Sverige.

Undersökningen visar även att fyra av tio svenskar (39 procent) anser att elektriciteten är den del av infrastrukturen som är allra viktigast.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125