23948sdkhjf

MAN till Turkiet

MAN avvecklar den förlusttyngda busstillverkningen i Tyskland för att i stället bygga alla sina bussar i Ankara, Turkiet.
Bakgrunden till tillverkningsflytten är att bussarna visat röda siffror år efter år. Nu har ägarna i VW-gruppen fått nog och stänger fabriken i Plauen. 420 anställda berörs, men alla kommer att erbjudas arbete vid andra Volkswagenfabriker i förbundslandet Sachsen, uppger representanter för ägarna.

MAN är liksom numera också Scania helägda dotterbolag i VW-gruppen. MAN:s busstillverkning har haft betydande ekonomiska problem under senare år, speciellt gäller det den lyxigare bussen Neoplan. För den tillverkningen har förlusten vuxit till 64 miljoner euro förra året vilket är en fördubbling jämfört med 2012. I år ser det ännu sämre ut för Neoplan, minus 24 miljoner euro under första kvartalet.

Men även bussarna som säljs under varumärket MAN dras med ekonomiska problem och ägarna räknar med att konjunkturen för nya bussar kommer att försämras än mer under restan av året. Något som framskymtar till en liten del i rt-forums Tunga Bussligan 2014 som är den svagaste sedan starten 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08