23948sdkhjf

MTR förlorade mot SJ

MTR Express är det enda tågbolaget som stängs ute från SJ-online. Det står klart efter beslut från Konkurrensverket.
MTR anmälde tidigare SJ till Konkurrensverket eftersom företaget anser att SJ bryter mot konkurrenslagen när MTR inte får tillgång till SJ-online. Konkurrensverket avskriver nu ärendet från vidare handläggning.

– Vi respekterar Konkurrensverkets beslut, men tycker att man gjort en felaktig bedömning. SJ har till följd av sin långa, statliga monopolställning haft möjlighet att bygga upp hemsidan sj.se, som i dag är den helt dominerande försäljningskanalen för tågtrafik, säger Johan Söör , vd MTR Express.

MTR Express blir i och med Konkurrensverkets beslut det enda tågbolag i Sverige som inte får sälja sina biljetter via sj.se. Till de som får sälja biljett där hör: Veolia som konkurrerar med SJ på sträckan Stockholm-Malmö, SL:s pendeltåg som konkurrerar med SJ på Stockholm-Uppsala, Blå tåget som konkurrerar med SJ på Stockholm-Göteborg, Öresundståg som konkurrerar med SJ på Göteborg-Malmö.

Som motiv för att släppa in ovanstående aktörer, men inte MTR Express anger SJ att övrig trafik ses som komplement till den egna tågtrafiken, medan man anser att MTR Express direkt konkurrerar med SJ:s trafik. Ett tveksamt argument anser Johan Söör då SJ själva uppgett att företaget förlorat 15 procent av sina passagerarvolymer på sträckan Stockholm-Uppsala sedan SL började trafikera sträckan.

– SJ:s beslut att inte låta oss sälja biljetter via sj.se var känt sedan tidigare. Vi tycker det är beklagligt att Konkurrensverket går på SJ:s linje och låter en tidigare monopolist diktera villkoren för konkurrensen på en just avreglerad marknad. Vår tidplan påverkas inte av beslutet och den kommersiella starten är mars 2015. Våra biljetter kommer framför allt att säljas via vår egen hemsida mtrexpress.se och vi har inte stängt dörren för SJ att sälja sina biljetter via vår hemsida, säger Johan Söör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094