Tågstrejk i Sydsverige
Medlarna lämnade ingen hemställan – tågstrejken löstes ut natten till måndag. Men många resenärer tycks ha valt annan transport varför det väntade Pågatågs-kaoset uteblev.
Medlarna kunde under söndagskvällen inte formulera ett bud som parterna kunde enas om. Seko hade emotsett ett bud som innehöll utfästelser som begränsar möjligheten att omvandla heltidsjobb till otrygga deltids- och timanställningar, men då detta inte har skett är nu strejken snart ett faktum.
– Vi kan inte acceptera att villkorsdumpning får fotfäste inom järnvägsbranschen. Ena stunden är du heltidsanställd, sedan blir du uppsagd och erbjuds i stället en otrygg timanställning i samma företag. Med den modell Veolia lanserat, måste du vakta telefonen samtidigt som du måsta söka andra jobb för att klara din försörjning. Därför blir det strejk, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén .
Seko har förståelse för att företag ibland behöver bemanna med deltids- och timanställda och har även, under förhandlingarna, lagt fram förslag på konstruktiva lösningar i syfte att minska behovet av deltids- och timanställningar, bland annat ett förslag angående vikariepool. På Veolia har Seko föreslagit en modell för arbetstidscheman som innebär en 98-procentig arbetstidsutläggning. Allt detta har avvisats av Veolia.
– Veolia har basunerat ut att heltidsanställningar är det bästa och att företaget ska ha så få timanställda som möjligt, men de vill inte ge oss några bindande utfästelser om att man vill begränsa deltids- och timanställningarna. Utan ett avtal är deras ord inget värt. Veolia har ju med sitt agerande klart och tydligt visat att de vill välja en helt annan väg, säger Valle Karlsson , avtalssekreterare på Seko.
Veolia vann 2011 upphandlingen om Öresundstrafiken genom att lägga ett bud som var 53 miljoner lägre än närmaste konkurrent.
– Nu måste Veolia kompensera för det, och det är våra medlemmar som får betala priset i form av ökad otrygghet. Vi vägrar gå med på det, säger Valle Karlsson.
SEKO:s motpart Almega har en annan uppfattning om situation. Arbetsgivarorganisationen hävdar att fackförbundet kategoriskt har avvisat alla de förslag som arbetsgivarna lämnat i försök att undvika strejken. SEKO har i förhandlingarna med Almega om ett nytt kollektivavtal krävt stora inskränkningar i arbetsgivarnas lagstadgade rätt att leda och fördela arbetet, enligt Almega. Dessutom gör kollektivavtalets arbetstidsregler att lokförare och tågvärdar endast arbetar, i snitt, 28 timmar i veckan trots att de får betalt för heltidsarbete, något som SEKO vägrar att ändra på.
– SEKO har i förhandlingarna inte visat på någon som helst konstruktiv kompromissvilja. Det är väldigt beklagligt för det drabbar i första hand de 76 000 resenärer som nu drabbas på grund av SEKO:s agerande, säger Almegas förhandlingschef Beata Hammarskiöld .
De anställda inom spårtrafiken jobbar lite och har höga löner, enligt Almega. En lokförare vid Öresundstågen tjänar 35 200 och arbetar endast i snitt 28 timmar i veckan. Det låga utnyttjandet av arbetstiden gör att det krävs deltider och timmanställda för täcka upp och klara trafiken. SEKO kräver dock kraftiga begränsningar i antalet del- och visstidsanställda.
– Vi måste ändra arbetstidsreglerna i avtalet så det går att schemalägga mycket mer av arbetstiden, annars tvingas vi till att ha fler viss- och deltidsanställda och det är något vi egentligen vill undvika men SEKO vägrar att backa om arbetstiderna säger Beata Hammarskiöld.