23948sdkhjf

Svensson gillar Sydeuropa

Nästan varannan semesterresa från Sverige går till Sydeuropa. Det framgår av resemagasinet Vagabonds Resebarometer 2014 och visar att bussresearrangörerna redan ligger rätt till.
Trots att svenskarna blir mer resvana för varje år som går och trots att resebranschen ständigt lanserar långväga resmål går nästan varannan utlandsresa till länderna runt Medelhavet.

Det visar resemagasinet Vagabonds Resebarometer som görs i samarbete med Rese- och Turistdatabasen (TDB) och bygger på 24 000 intervjuer. Frågorna som ställs är vart man reser, hur man reser och varför man reser.

New York lockar fler svenska besökare än någonsin, men USA som helhet backar något – och hamnar utanför tio-i-topp-listan. Istället är det Europa som lockar mest. I år består topplistan för första gången på länge av enbart europeiska länder – med USA först på elfte plats. Till Spanien gick den allra första charterresan med flyg för 59 år sedan. Och vi verkar inte ha tröttnat. Resandet till Spanien har de senaste tre åren nästan fördubblats.

– Det hänger framförallt ihop med Egyptens kris. För tre år sedan började charterplanen styra västerut. Svenskarna fick i och med det på nytt upp ögonen för detta klassiska semesterland. Ett andra skäl är att framför allt Mallorca och Gran Canaria uppgraderat standarden på hotell och restauranger, gått från småsunkigt till känsla av lyx och flärd, säger Hans Remvig , statistiker på TDB som gör Vagabonds Resebarometer.

Resebarometern visar också att resandet till Grekland ökar igen efter några år med sjunkande besökssiffror. Även resandet till det relativt billiga semesterlandet Turkiet ökar, liksom till Cypern och Österrike. Samtidigt minskar charterresandets andel av vårt resande. Istället flyger vi allt oftare med reguljärflyg och bokar boendet själva på internet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063