23948sdkhjf

Nationell reseplanerare testas

En första version av nationell reseplanerare med köpfunktion är nu klar för användartester – först ut att testa blev infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
X2AB arrangerade en pressträff 12 juni i Kollektivtrafikens hus intill Stockholms centralstation där Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd testade den första versionen av en nationell reseplanerare med köpfunktion. Det gick väl inte helt smärtfritt, men efter en stund kom tekniken igång och ministern fick både sin egen biljett samtidigt som hon skickade ett sms till en av de närvarande i huset som fungerade som medtrafikant.

– Man vet var man är och man vet vart man ska – men inte hur, när och med vad för trafikslag resan bäst ska genomföras beroende på om man vill ha lägsta pris, viss avgångstid eller snabbat resa. Nu har vi fått ett enkelt hjälpmedel som dessutom klarar av betalningen samtidigt, det är jättebra, kollektivtrafiken måste bli enklare, annars kommer allt för många att välja bilen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Samtidigt informerade Charlotte Wäreborn Schultz, vd X2AB om de övriga målbilderna i det branschgemensamma arbetet inom Biljett- och betalprojektet.

Den nationella reseplaneraren kommer att göra det möjligt att på ett neutralt sätt planera och köpa hela sin resa. Det blir en webbaserad lösning som passar både telefon och dator med neutral sortering utifrån tid, pris, trafikslag och byten. Förutom att det blir enklare för sällanresenären att köpa enkelbiljetter, innebär reseplaneraren också att det blir enklare att resa över länsgränser med olika aktörer. Arbetet fortsätter nu med användartester, fortsatt utveckling samt beslut om tidpunkt för lansering mot marknaden.

– Jag ser tillkomsten av en neutral nationell reseplanerare med köpfunktion som en milstolpe och ett bevis för branschens förmåga att samverka kring biljett – och betalfrågor, säger Charlotte Wäreborn Schultz , vd X2AB.

Ett 30-tal branschaktörer samverkar kring projektet ”Gemensamma biljett- och betallösningar”. Reseplaneraren med köpfunktion är en av projektets åtta gemensamma målbilder och först ut att realiseras. Arbete pågår även med att till december 2014 ta fram en gemensam metod/standard för att läsa och kontrollera biljetter. Detta kommer att förenkla viseringstillfället och möjliggör samarbeten mellan aktörer, vilket underlättar för resenären.

– Så många aktörer, privata som regionala trafikmyndigheter, har aldrig tidigare deltagit i ett så djupt samarbete, säger Nicklas Lindersson , delprojektledare på X2AB.

I juni 2015 kommer det att vara möjligt för kollektivtrafikens aktörer att sälja varandras biljetter. Detta innebär att resenären kommer att kunna köpa andra biljetter än exempelvis SLs, Skånetrafikens och Västtrafiks egna i deras respektive appar.

Tidigare har Samtrafiken gjort ett liknande projekt – det skrotades dock på grund av att bland annat SJ vägrade vara med den gången. Delar av det projektet har nu kunnat återanvändas, men det svåra var att få alla system att fungera tillsammans med varandra. För att klara det krävdes en investering i storleksordningen 2,5 till 3 miljoner kronor. Alla inblandade har varit med och finansierat.

– Det här är ett öppet projekt, alla som vill kan använda det, säger Nicklas Lindersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078