23948sdkhjf

Veolia rasar mot Seko

Seko låter 65 deltidstjänster riskera att lamslå pendeltågstrafiken i Storstockholm och därmed drabba 400000 resenärer – helt sanslöst, enligt Veolia.
Den konflikt som sedan två veckor tillbaka lamslagit Öresundsregionen handlar ursprungligen om att Veolia vill återanställa 65 personer på deltid. Sent på kvällen 12 juni valde Seko att säga nej till medlarnas bud. Konsekvenserna är allvarliga: 76 000 drabbade i södra Sverige och varsel om strejk på pendeltågen i Stockholm och på Krösatågen vilket skulle drabba cirka 400 000 resenärer. Det är nu tydligt att Seko inte vill lösa konflikten.

12 juni presenterade medlarna ett nytt bud till Almega och SEKO. Förslaget innebar att strejken skulle pausas under två månader. Lokala medlare skulle kunna arbeta vidare med den lokala frågan för Öresundståg där konflikten har sitt ursprung i att Veolia vill återanställa 65 personer på deltid 75 procent istället för heltid.

– Sekos ovilja att lösa konflikten är både olycklig och förvånande. Vi känner oss som en bricka i ett politiskt spel. Medlarnas förslag är bra. Det ger oss möjlighet att lösa konflikten lokalt samtidigt som 76 000 resenärer slipper drabbas. Parallellt skulle förhandlingarna för det centrala kollektivavtalet för hela tågbranschen kunna fortsätta, säger Mikael Danielsson , affärsområdeschef Tåg, Veolia Transport.

Under förhandlingarna har Veolia gått SEKO till mötes på ett antal punkter. Senast presenterade Veolia ett konkret förslag som avsevärt skulle kunna minska antalet timanställda. Med en flexibel personalpool skulle trygga tillsvidareanställningar på heltid med garanterad månadslön kunna erbjudas. Personalpoolen skulle lösa Öresundstågens varierande behov och minska antalet timanställda avsevärt. Också det förslaget fick omgående nej från SEKO som direkt varslade om strejk på pendeltågen och på Krösatåget. Om strejken genomförs kommer den drabba sammanlagt cirka 400 000 personer.

– Vi vill ha heltidsanställningar. Det är enklare och bättre för alla parter. Men för att kunna minska deltids- och visstidsanställningarna måste regelverket i det lokala avtalet ändras så att en effektiv schemaläggning blir möjlig, säger Mikael Danielsson. Vi måste också hitta former för resursförstärkning vid tillfälliga behov. Annars kvarstår dagens situation där vi tvingas till fler deltids- och timanställningar för att klara schemaläggningen. Alternativet är att låta skattebetalarna bekosta en situation där 65 anställda får heltidslön trots att de i praktiken bara arbetar 75-80 procent. Det är ohållbart, säger Mikael Danielsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08