23948sdkhjf

Halland skippar papptabell

Från 16 juni 2014 går det inte längre hämta ett tryckt tidtabellshäfte för busstrafiken i Halland. Även Halland är på väg bort från papperstabellerna.
Till en början berör de papperslösa tidtabellerna endast stadstrafiken, eftersom nuvarande regiontidtabeller gäller till och med 13 december. Behovet av den tryckta tidtabellen drastiskt minskat i takt med att digitala alternativ har växt fram. Snabba anpassningar och förändringar i busstrafiken gör att den tryckta tidtabellen genast kan innehålla fel och också gör att den blir inaktuell och bristfällig.

Hallandstrafiken har sett att den tryckta tabellen i många fall har blivit en engångsprodukt, det vill säga att man tar en tidtabell, letar upp en aktuell avgång och sedan slänger tabellen i närmaste papperskort. Kunderna kommer precis som idag att kunna hämta tidtabell i Kundservicebutikerna, då i form av lösblad för önskade linjer. Hallandstrafikens mobilapp innebär att man alltid har aktuella tidtabeller direkt i mobilen. Med appen kan man dessutom söka en resa, köpa biljett och se avgångstider i realtid från önskad hållplats.

På hallandstrafiken.se kan man ladda ner och skriva ut önskade linjer. För personer som inte har tillgång till appar alternativt datorer, kan man ringa in till Hallandstrafikens Kundcenter och få önskad tabell hemskickad på lösblad. Även ombord på bussen kommer det att finnas en broschyr som förklarar de olika alternativen hur man kan få sin tidtabell. Broschyren har också en beställningssedel som man portofritt kan skicka in till Hallandstrafiken för att få sin linje/linjer utskriven och hemskickad. Det kommer också att finnas tryckta lösblad på utvalda linjer ombord på bussarna.

Tidtabellsanslagen på hållplatserna kommer precis som tidigare att finnas kvar. Varje år har det tryckts cirka 14,2 ton tidtabeller som motsvarar cirka 220 träd. Kostnaden för trycket uppgår till 1,5 mkr per år. Dessa medel kan i stället investeras för att utveckla trafiken och höja kvalitén. Viktigt att framhålla, är att det också är ett led i Hallandstrafikens miljöutveckling, att ta bort den tryckta häftade tidtabellen.

Efter sommar- och vintertidtabellernas produktion och distribution, kommer Hallandstrafiken att utvärdera borttagningen av den tryckta häftade tidtabellen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063