23948sdkhjf

Tågstrejken blir politisk

Socialdemokraterna i Malmö ställer sig bakom Sekos tågstrejk – det stod klart när lokalorganisationen samlades till representantskap måndagen den 16 juni.
Partiet dundrar nu ut sitt fulla stöd för den tågstrejk som pågår för fullt i Skåne och som nu även väntas drabba bland annat Storstockholm. Så här skriver Socialdemokraterna i Malmö:

”När Seko går i konflikt för att säkra tryggheten i anställningen står man upp för normen på svensk arbetsmarknad. En norm där anställning är på heltid och att överrenskommelse om anställning gäller tillsvidare.

De strejkandes motpart har sagt upp hundratals anställda med uppmaningen att söka jobbet på nytt i form av ett deltidsjobb eller en otrygg timanställning.

Vi ser med oro på den utveckling som sker på den svenska arbetsmarknaden där otrygga anställningar och försämrade villkor ökar. Vi ser det inom handel i form av ”SMS-jobb”, där företrädesvis ungdomar får ett sms och den som är ”först till kvarn” får det tillfälliga jobbet. Vi ser det i restaurangbranschen där 4 av 10 har visstidsanställningar. Detta är inte acceptabelt.

Otrygga anställningar försvårar möjligheterna att få en egen bostad, ta lån och inte minst skapar det stress och ohälsa att inte veta om ekonomin går ihop i slutet av månaden. Otrygga anställningar drabbar dessutom oftast kvinnor som är överrepresenterade inom de yrkesområden där dessa är vanligast förekommande.

Lagar och starka parter på arbetsmarknaden skapade den svenska modellen där den trygga heltidsanställningen var utgångspunkten för övriga samhällssystem. Den kamp som SEKO just nu för, är en kamp för den svenska modellen och för jämställdheten. Vi Socialdemokrater i Malmö står till fullo bakom SEKO:s krav på tryggare anställningar.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063