23948sdkhjf

Stormigt marinmuseum

Hårda stormar väntar besökarna på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg som visar utställningen Hav av minnen.
Museets Minneshall har åter bytt skepnad och ger nu besökaren chansen att vara med och interagera i utställningen som tar dig in i minnenas värld bland galjonsfigurer och böljande hav. Hav av minnen : i rörelse är ett projekt i samarbete med Frieder Weiss ”an engineer in the arts” och Chalmers tekniska högskola.

Det blåser upp till storm kring Ostindiefararen Finland, galjonsfigurerna minner om förlista fartyg och människoöden medan fyren Måsekärs röda sken ingjuter hopp och vägledning. Föremålen är inte döda ting utan de bär alla på historier och minnen. Tillsammans med våra besökare utgör de en spelplats för ett hav av minnen.

– Vi har velat skapa en visuellt driven utställning där besökaren blir medskapare. Med hjälp av infrarött ljus och kameror kan besökarna nu interagera och på så vis bli en del av det som skapas. Genom att väva samman det materiella och immateriella kulturarvet skapas en atmosfär som vi hoppas väcker nyfikenhet kring våra föremål och deras historier men också kring besökarens egna historier och minnen, säger Emma Having , utställningsproducent och chef för den publika enheten.

– Det är ett spännande projekt där kulturhistoria, konst och teknik möts i ett givande samarbete.” säger Peter Apell, Prefekt på institutionen för teknisk fysik på Chalmers.

Konstnären Frieder Weiss är känd för sina samarbeten med popdrottningarna Lady Gaga och Kylie Minogue, och med grupper och institutioner som Chunky Moves, Sydney Opera House och London Royal Ballet. Han kallar sig själv konstingenjör, och är en av världens främsta utvecklare av konstnärlig mjukvara för digital teknik.

Projektet har möjliggjorts med bidrag från Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur. Utställningen Hav av minnen: i rörelse öppnades torsdag 19 juni och pågår till 28 september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062