23948sdkhjf

Momshöjning kostar 6 jobb

Tusentals personer i restaurangbranschen riskerar att förlora sina jobb om restaurangmat ensidigt får en högre moms, det visar nya beräkningar från Visita.
I en ny opinionsundersökning som TNS/Sifo gjort på uppdrag av Visita svarar 8 av 10 restauranger att de sannolikt behöver säga upp personal om momsen på restaurangmat höjs. Mätt i antal jobb handlar det om tusentals arbetstillfällen som kan komma att försvinna.

– Våra försiktiga beräkningar pekar på att det motsvarar 6000 personer som i så fall kan komma att förlora jobbet om momshöjningen blir verklighet, säger Björn Arnek , branschekonom på Visita.

Visitas beräkningar, som utgår från enkätsvaren och tar hänsyn till branschens struktur, bygger på antagandet att 8 av 10 restauranger säger upp i genomsnitt en person. Beräkningarna är dock försiktigt hållna. I själva verket kan betydligt fler arbetstillfällen vara i fara.

– Detta är en stark indikation på vad som väntar om man inför orättvis moms. Ingen kan säga exakt vad som kommer att hända men allt talar för att tusentals människor kommer att förlora sina jobb. Det är svårt att förstå hur detta går ihop med en ambition att skapa fler jobb och minska arbetslösheten, säger Eva Östling , vd på Visita.

Effekten av en rättvis moms ska utvärderas år 2016. Visita ser tydliga tendenser som talar för att besöksnäringens aktörer kommer leverera över förhoppningen.

– Det har redan skapats flera tusen jobb och Arbetsförmedlingens prognoser peka ut besöksnäringen som en stark jobbskapare. Det vilar ett tungt ansvar på den som vill avbryta i förtid utan en fullständig analys, säger Eva Östling.

Fotnot. Undersökningen från TNS/Sifo genomfördes under perioden 17 april till 6 maj. På påståendet ”En höjning av restaurangmomsen från 12 till 25 procent skulle antagligen leda till att en eller flera anställda skulle få sluta” instämde 81 procent. Sammanlagt 351 slumpvis utvalda personer, alla med ledande befattningar på restaurang, deltog i undersökningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095