23948sdkhjf

Mer kollektivtrafik ett måste

Vi måste förbättra kollektivtrafiken nu, vi har inte råd att låta bli – det tog konsultföretaget Trivector upp på ett Almedalsseminarium 3 juli.
Mer och bättre kollektivtrafik kostar pengar, mycket pengar. Sett till varje sak för sig, miljö, hälsa, mindre trängsel, pendlingsmöjligheter och andra faktorer, kan man tycka att kostnaderna är för stora. Men väl fungerande kollektivtrafik skapar stora värden för samhälle och näringsliv. Det kan vara svårt att se i förväg men i efterhand är det ofta uppenbart, enligt Björn Wendle och Christer Ljungberg från konsultföretaget Trivector. För att lyfta fram kollektivtrafikens värde för samhället ger Trivector 3 juli ett seminarium i Almedalen med rubriken ”Har vi råd att fördubbla kollektivtrafiken? Har vi råd att låta bli?”

Sverige har antagit ett fördubblingsmål för kollektivtrafiken. Antalet resor med kollektivtrafik ska vara dubbelt så många år 2020 som 2006. Beslutet togs 2008 och bakom målet står Sveriges alla kommuner, landsting, tågoperatörer, bussbolag och taxibolag via sina branschorganisationer. Också regeringen står bakom målet via infrastrukturminis­ter Catharina Elmsäter-Svärd, M.

Men nu, när det är dags att agera för att nå fördubblingsmålet, börjar flera av parterna bakom fördubblingsmålet att ifrågasätta om åtgärderna verkligen är värda pengarna och väljer att backa, det påstår i alla fall Trivectorerna Björn Wendle och Christer Ljungberg.

De menar att ny och bättre kollektivtrafik kan ha stort värde, både mätbart och sådant som är svårare att mäta. Det handlar om tillgänglighet och resmöjligheter, ett mer jämlikt resande som fler har råd med, men också om bättre miljö, ökad trafiksäkerhet, ökad folkhälsa och mindre trängsel.

– Vi får inte pruta på fördubblingsmålet nu när det ska förverkligas. Bättre kollektivtrafik behövs för att uppnå en lång rad samhällsmål, säger Christer Ljungberg .

Rt-forum/TRAFIKFORUM bevakade seminariet, mer om slutsatserna presenteras i TRAFIKFORUM nr 6 som utkommer i slutet av augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062