23948sdkhjf

Gratis buss i Tyresö

För att få bilpendlarna i Östra Tyresö att släppa bilratten bjuder kommunen och SL alla bilpendlare att prova på kollektivtrafiken gratis under ett par veckor i höst.
I mitten av augusti skickas ett brev ut till alla i Östra Tyresö som äger en bil. De erbjuds gratis SL-kort under 14 dagar mot att de ställer bilen hemma när
de åker till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteter. Kortet gäller dygnet runt i två veckor på buss, tunnelbana och pendeltåg i Stockholms län. Liknande försök har genomförts av Västtrafik med hyggligt resultat. Nu blir det alltså Tyresö som får chansen, en av två kommuner i Stockholms län som helt saknar spårbunden kollektivtrafik* inom kommungränsen. Pendlarna åker dock nästan alltid till andra kommuner, framför allt till Gullmarsplan i Stockholm för fortsatt resa med tunnelbanan.

Den bilist som vill bli testresenärer anmäler sig enkelt via en direktlänk på webben, men det går också att anmäla sig via ett portofritt kort. Därefter får de utvalda resenärerna ett 14-dagarskort som aktiveras första gången det används. 1 september är sista anmälningsdag.

– Vi söker framför allt resenärer som idag inte upptäckt kollektivtrafiken och inte vet hur lätt det kan vara att åka buss till jobbet, säger Helena Hartzell , trafikplanerare i Tyresö kommun.

I samband med intresseanmälan får testresenärerna svara på några frågor om hur de reser idag. Senare i höst följs projektet upp med både e-postenkät och telefonintervjuer.

– Det ska bli spännande att se hur många som fortsätter att åka kollektivt efter testperioden. Självklart förstår vi att många inte kan välja bort bilen helt men att lämna den hemma ett par gånger i veckan är mycket bättre än att inte göra det alls, säger Helena Hartzell.

Även anställda i Tyresö kommun som regelbundet kör bil till jobbet kan ansöka om ett gratis 14-dagarskort. För Tyresö kommuns del är projektet både en del i att minska trafiken på Tyresövägen och en del i satsningen Resval Tyresö som syftar till ett mer hållbart resande överlag.

*) Norrtälje kommun har visserligen järnvägsspår från Hallstavik, men där kör endast godstrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062