23948sdkhjf

Utlänningar får trängselskatt

Trängselskatt ska betalas även av bilar som inte är registrerade i Sverige enligt den lagrådsremiss som regeringen lämnat in i veckan.
Förslaget syftar bland annat till att främja konkurrensneutraliteten. Den som inte betalar sin trängselskatt i tid ska också bli av med sina registreringsskyltar. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.

En lagrådsremiss som föreslår att trängselskatt ska omfatta även utländska fordon har lämnats in av regeringen. Regeringen menar också att det behövs ytterligare sanktioner för att förmå fordonsägare att betala trängselskatten i tid. Därför föreslås användningsförbud vid försenad betalning, och att registreringsskyltarna kan omhändertas av polis om en bil används trots användningsförbud.

– Den här ändringen är givetvis på tiden, men väl sent påkommen. Utlandsregistrerade bilar har haft konkurrensfördel på tusentals kronor per fordon och år genom att ha haft en gräddfil sedan införandet av trängelskatten i Göteborg. Nu förutsätter vi att samtliga skatter och avgifter beläggs alla fordon rättvist - oavsett hemvist, säger Rickard Gegö , vd Sveriges Åkeriföretag. Han fortsätter:

– Polisen får befogenheter att beslagta registreringsskyltarna, ett verktyg i paritet med det brott som begåtts. På det här sättet ökar vi möjligheterna till riktig konkurrensneutralitet med avgifter som inte bara belastar inhemska åkare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127