23948sdkhjf

Kritik mot skoltrafik

En majoritet av Sveriges rektorer anser att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem och var fjärde har varit med om att det skett en trafikolycka.
För åttonde året i rad har försäkringsbolaget If genomfört en undersökning bland rektorerna vid Sveriges grundskolor. Resultatet från enkäten visar att 53 procent av Sveriges rektorer anser att trafiksäkerheten är ett problem och ännu fler är oroliga för att en allvarlig olycka ska inträffa. Trots det har de flesta skolor ingen regelbunden trafikundervisning för barnen. Föräldrarna är den största trafikfaran. Det visar Ifs årliga skoltrafikundersökning. Föräldrarna är enligt rektorerna fortsatt det största problemet, då många väljer att skjutsa sina barn.

– Vi har hamnat i ett läge där föräldrar skjutsar för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn, och det gör i sin tur trafiken ännu farligare, säger Caroline Uliana , informationschef på If.

Trots rektorernas oro genomför endast tre av tio skolor regelbundna trafikdagar för sina elever.

– För att bryta den här negativa trenden måste fler skolor prioritera frågan högre, både genom trafikundervisning för barnen och dialog med föräldrar och kommunansvariga. Man behöver hitta alternativ till bilen, fortsätter Caroline Uliana.

Knappt hälften av rektorerna anser att kommunen gör tillräckligt för att skapa en säker trafikmiljö. Drygt hälften av skolorna som deltagit i undersökningen har trafikskyltar med uppmaningar om att sänka farten. 38 procent har farthinder runt skolan. Nio procent har en bilfri zon runt skolan.

FAKTA/Undersökningen
För åttonde året i rad genomförde If en trafiksäkerhetsundersökning med Sveriges grundskolerektorer. 847 rektorer besvarade årets enkät, som gjordes via e-post.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079