23948sdkhjf

Göteborg hållbarhetsprisas

Göteborg har tilldelats hållbarhetspriset ”Most Innovativ Project Award” av FN:s världsturismorganisationen UNWTO.
– Ett fantastiskt erkännande för arbetet som Göteborg gör, säger Carin Kindbom , koncernchef Svenska Mässan.

UNWTO, United Nations World Tourism Organisation, har uppmärksammat de nordiska ländernas arbete för ökad hållbarhet inom mötesbranschen. Det index-nätverk ICCA Scandinavian Chapter tagit fram, och där Göteborg är i topp, har tilldelats ”Most Innovative Project Award”.

Carin Kindbom:
– Göteborg har bestämt sig för att bli ledande i världen som hållbar mötesstad. Samarbetet mellan Göteborgs stad, Göteborg & Co och Svenska Mässan föddes i mars 2010, då den nordiska avdelningen av ICCA, International Congress and Convention Association, arrangerade en workshop i Göteborg kring behovet av ökad hållbarhet för mötesindustrin. Två år senare sjösattes hållbarhetsindexet och Göteborg låg i topp.

Idag ingår 23 nordiska städer i samarbetet och i fjol, vid ICCA Scandinavian Chapters årsmöte i Århus, uppdaterades indexet. Göteborg ligger fortfarande på första plats, tillsammans med Uppsala.

Carin Kindbom ser UNWTO-utmärkelsen som en bekräftelse på det målmedvetna arbete kring ökad hållbarhet som bedrivits inom Svenska Mässan koncernen i många år.

– För oss är det en trovärdighetsfråga, säger hon. Vi har infört en rad åtgärder för att minska vår klimatpåverkan. Vi täcker till exempel hela vårt elbehov med vindkraft, vi samlastar och klimatkompenserar transporter, vi har alltfler närodlade produkter i våra restauranger, vi utvinner biogas ur matavfall, med mera.

Men det krävs mer för att skapa en hållbar och attraktiv destination.

– Våra kunder tar inte bara ställning till vår anläggning och vår service när de placerar ett möte. De skapar sig en uppfattning om hela destinationen. Vi är i högsta grad beroende av vad andra gör, säger Carin Kindbom.

– Många aktörer i Göteborg är engagerade i arbetet med hållbarhet. Så gott som alla hotell är med, liksom transportörer och nu senast är krogarna i Göteborgs restaurangförening på väg att bli miljödiplomerade, säger Lennart Johansson , vice vd på Göteborg & Co.

Scandinavian Destination Sustainability Index är namnet på det verktyg för ökad hållbarhet som nyligen prisbelönades vid FN-organet United Nations World Tourism Organisation’s (UNWTO) världsmöte Knowledge Network Global Forum i Mexiko.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062