23948sdkhjf

Minoritet vill skrota Bromma

44 procent av stockholmarna vill lägga ner Bromma flygplats för att området ska ge plats åt nya bostäder  - det framgår av en färsk undersökning.
Undersökningen som gjorts av Demoskop visar att ungefär lika många är för eller emot Bromma flygplats: 44 procent vill lägga ner flygplatsen medan 43 procent vill behålla den. Övriga, 13 procent, har ingen åsikt i frågan som ställdes till 1000 personer i Stockholms stad via telefonintervjuer.

De intervjuade fick svara på följande fråga: Bör Bromma flygplats stängas till förmån för fler bostäder?

– Vi som politiker måste våga ha visioner och visa vägen om vi ska lösa den akuta bostadsbristen i Stockholm. Miljöpartiet vill flytta flygtrafiken från Bromma till Arlanda och istället bygga 50 000 bostäder där, säger Daniel Helldén , MP, oppositionsborgarråd i Stockholmstad. Han fortsätter:

– Alla vinner på att flytta flygtrafiken från Bromma till Arlanda. Vi slipper buller, våra barn får bättre hälsa, vi får bättre flygförbindelser, vi skapar nya jobb och vi kan bygga 50 000 nya bostäder i Stockholm.

Miljöpartiet har tidigare lyft frågan om Bromma flygplats – partiet vill bryta gällande trafikkontrakt och lägga ner flygplatsen inom två år för att bygga bostäder på området. Så vitt känt är det endast Västerpartiet som hängt på MP:s nedläggningsiver fullt ut, men även Socialdemokraterna öppnar sig för en avveckling av Bromma före det datum som för närvarande gäller, nämligen 31 december 2038.

Bromma flygplats invigdes 1936 och ligger i sin helhet på mark som ägs av Stockholms stad medan flygplatsen drivs av Swedavia, som alla nationella flygplatser i landet. Enligt det beslut som fattades i Stockholms stadsfullmäktige 17 mars 2008 har staten genom luftfartsverket rätt att disponera marken för flygplatsverksamhet till och med utgången av 2038. I avtalet finns speciella miljövillkor för hur flygtrafiken får genomföras på grund av flygplatsens centrala läge. Vad det skulle kosta att riva upp avtalet och flytta all flygtrafik till Arlanda flygplats kommer säkert att bli föremål för diskussion. Enligt Miljöpartiet är det möjligt att skrota avtalet 24 år i förtid utan några större kostnader. Dessutom måste de samhällsekonomisa vinsterna med många nya bostäder vägas in i kalkylen enligt partiet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078