23948sdkhjf

Besked om bränsleskatt tack

Alliansen måste ge besked om skatten på rapsdiesel – det kräver Svenska Bioenergiföreningen som oroas över den föreslagna beskattningen av FAME.
– Det är bra att Alliansen vill ta bort skattebromsen på HVO-biodiesel. Men Alliansen måste också ge besked om hur det blir med beskattningen av FAME, den biodiesel som tillverkas av rapsolja. I somras skickade regeringen ut ett förslag om en straffskatt på över 2 kr/liter på FAME. Alla de företag som tillverkar och använder sådan biodiesel har rätt att få besked från Alliansen nu före valet. Hur blir det med skatten på rapsdiesel? Det frågar Gustav Melin , vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

Den HVO-diesel som nu slipper skatt upp till 100 procent tillverkas av slakterifett, tallolja och certifierad palmolja. Den biodiesel, FAME, som regeringen hotar att lägga skatt på till 100 procent, tillverkas av rapsolja från jordbruk i Sverige, Danmark, Östeuropa och Australien (siffrorna gäller 2013).

– Om regeringen lägger en hög skatt på rapsdieseln får vi en rad negativa effekter. De jordbrukare som idag tillverkar rapsdiesel i liten skala drabbas. Det gör också de lantbrukare som utvecklar klimatvänligt jordbruk genom att ersätta traktorernas diesel med biodiesel, till exempel inom projektet Fossilfria Lantbruk i Östergötland. En annan grupp företag som drabbas är alla de åkerier som nu arbetar med att ställa om från fossil diesel till B100, ren FAME, för att kunna erbjuda helt fossilfria transporttjänster.

– Det kan också bli mer lönsamt att omvandla rapsoljan till HVO än att göra FAME. Det gynnar storskaliga producenter på bekostnad av lokal produktion. Det är svårt att förstå varför man via skattesystemet ska gynna en produktionsteknik framför en annan, och varför den billigare tekniken ska straffas med skatt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359