23948sdkhjf

Växelfiler ska höja farten

Ökad framkomlighet är önskvärt för både bussar och bilar. VTI undersöker nu hur dynamiska busskörfält kan fungera för att öka framkomligheten i den svenska trafiken.
Snabbhet är en viktig faktor för kollektivtrafikens attraktionskraft och snabbhet är beroende av framkomlighet. Reserverade körfält och bussgator har visat sig vara effektiva åtgärder för att öka snabbheten för kollektivtrafik.

– Nackdelen är att bussarna endast ges ökad prioritet där det är möjligt att reservera ett helt körfält. Att ge kollektivtrafiken ett helt eget körfält är dessutom inte alltid samhällsekonomiskt lönsamt, säger Johan Olstam , forskare på VTI.

En lösning på problemen kan vara så kallade dynamiska busskörfält. Denna typ av körfält är endast reserverade för kollektivtrafik när det behövs och är annars tillgängliga för alla fordon. Därigenom kan kollektivtrafiken prioriteras även när det inte finns möjlighet till separata busskörfält. Det finns ett fåtal internationella studier av dynamiska busskörfält, dels ett par simuleringsstudier och några enstaka fältförsök.

– Tidigare studier har visat att dynamiska busskörfält skulle kunna förbättra reshastigheten med upp till 50 procent. Det saknas dock kunskap kring vad som krävs för att tillämpa dynamiska busskörfält, i vilka trafiksituationer de har störst potential och hur de skulle påverka trafiksäkerhet, framkomlighet och användaracceptans i Sverige, säger Johan Olstam.

En forskargrupp som koordineras av VTI ska därför undersöka vilken potential dynamiska körfält har som åtgärd för prioritering av framför allt kollektivtrafik, men även annan nyttotrafik som exempelvis utryckningsfordon och taxi.

Detta är en förstudie som genomförs i samarbete med K2, Lunds och Linköpings universitet, Scania, AB Volvo, Fält Communications, Viktoria Swedish ICT, Trafikverket, Transportstyrelsen och Skånetrafiken. Till projektet finns även en referensgrupp som inkluderar kommunerna Malmö, Lund, Stockholm och Göteborg. Projektet finansieras av Vinnova, Trafikverket och deltagande industriparter. Resultaten kommer att presenteras i början av nästa sommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078