23948sdkhjf

Fler superbussar i Skåne

Skåne satsar 4,3 miljarder kronor på kollektivtrafik och cykel under det kommande året, beslutet fattads 4 september av styrelsen för Region Skåne. Bland annat utlovas fler superbussar.
4 september lanserades den kommande ”Regionala Transportinfrastrukturplan för Skåne”. Budgeten är på cirka 4, 3 miljarder kronor och Skånes offensiva satsningar på kollektivtrafik fortsätter. Cykelsatsningen i regionen är också Sverigeledande i ambition, i alla fall enligt regionens egen utsaga.

Region Skåne träffade Skånes kommuner för att presentera och gå igenom RTI-planen 2014-2025. Den totala budgeten på runt 4,3 miljarder har fördelats över trafikslag och objekt över perioden. En tydlig trend är att den offensiva satsningen på kollektivtrafik fortsätter i Skåne. Både Pågatågstrafiken och busstrafiken byggs fortsatt ut och i stråk med många resenärer utan järnväg kommer regionala superbussar att startas, alltså BRT-liknande bussystem som det som sedan i juni rullar i Malmö stad.

– Skåne har en flerkärnig ortstruktur och det genomsyrar vår planering när det gäller trafik och infrastrukturplanering. Människor skall kunna pendla och ta sig fram på ett hållbart sätt. Bra och utvecklad kollektivtrafik är en nyckel till Skånes framtid, säger Mikael Stamming , Utvecklingsdirektör, Region Skåne.

En fördjupning av infrastrukturplanen är Cykelvägsplanen för samma period. Skåne har alltid legat i framkant vad gäller cykelplanering och de tre största städerna i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg rankas alla i topp bland Sveriges cykelstäder. I planperioden 2014-2025 satsar Region Skåne 380 miljoner på cykling som matchas av kommuneras medfinansiering och slutar på hela 760 miljoner. Totalt är det 200 miljoner mer än på förra planperioden.

– Det speciella i Skånes cykelplanering är att vi tittar på helheten. Alltså hela resan från start till mål och att vi tar ett grepp på de olika sorternas cykelresor där också kuststräckor och rekreationscykling kommer in. Sedan är det goda samarbetet med kommunerna speciellt. Alla ser nyttan och visionen av detta arbete, säger Kerstin Åklundh , Infrastrukturstrateg, Region Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063