23948sdkhjf

Nu körs Bussförar-SM!

Finalen i Bussförar-SM 2014 pågår just nu på Gillingebanan i Vallentuna norr om Stockholm. Vinnaren koras vid en ceremoni på plats klockan 15.30.
Bussförar-SM startar klockan 10.00 på lördagsförmiddagen och pågår sedan fram till klockan 15.00. Då ska alla de 16 finalisterna ha genomfört tävlingens alla delmoment och tävlingsledningen summerar alla resultat. Vinnaren koras klockan 15.30 då även tvåan och trean får pris. I år blir det också stor publik, eftersom tävlingen används för att marknadsföra bussföraryrket av arrangören Sveriges Bussföretag.

Varje år genomförs mer än 1 miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom området är bussföraren som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Förarna är företagets ansikte utåt och det är viktigt att som förare vara serviceinriktad, representativ och att ha ett bra kundbemötande. Som bussförare ska man kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet och man ska kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer. Som bussförare är det även viktigt att vara kvalitets- och miljömedveten och att kunna hantera konfliktsituationer.

Bussförar-SM 2014 genomförs i två delar. Kvalificeringen skedde genom ett internetbaserat prov från 20 mars till 19 juni. De 16 bästa från internetprovet gör upp om slutsegern 6 september. För andra året genomförs finaltävlingen på Gillingebanan strax utanför Stockholm. Nytt för i år är att vinnaren koras i samband med finaltävlingen.

– Tävlingen handlar om så mycket mer än att manövrera en buss. Det handlar även om att ta hand om människor och att agera rätt vid olyckstillbud. Dessutom måste man tänka på att köra säkert, ekonomiskt och miljövänligt. Genom att visa på kompetensen hos de bästa bussförarna i landet skapar vi viktiga förebilder och bidrar till att öka yrkesstoltheten i en bransch med stort rekryteringsbehov, säger Maria Sjölin , Transportgruppen.

Bussförar-SM arrangeras av Sveriges Bussföretag i samarbete med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM som är Nordens ledande tidningar inom persontrafik. Samarbetspartners är Gillinge Stockholms Trafiksäkerhetscenter och VDL Bus Sweden AB. Partner Silver är Keolis, Veolia. Partner Brons är Arriva Nettbuss, Bergkvarabuss, Buss i Väst AB, WestinBuss, KFS och Kommunal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078