23948sdkhjf

God fisk i Göteborg

Sillpruttar, bottentrålning och hållbar gastronomi. I Göteborgs Sjöfartsmuseums nya utställning görs en djupdykning i fiskarnas och fiskets värld.
Med lekfulla serier och illustrationer tas ett nytt grepp om temat havsmiljö på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Ett matnyttigt delresmål för bussturisterna som besöker Sveriges andra stad.

– Fisket är något som förenar alla delar på museet. Med hjälp av utställningen vill vi få upp fisket på agendan och visa att man kan göra skillnad som konsument, säger utställningens projektledare Jens Ulvås .

I utställningen syns två sillar som pratar med varandra bland ålgräset på botten. ”Sånt här gräs vill man kanske inte ha tänker ni – men utan bostad och mat så dör jag” säger den tecknade huvudkaraktären. Vid strandkanten står en människa och häller gödsel i vattnet för att få fiskarnas ålgräs att växa. Men det blir ju bara fel! Sillen berättar för människan att lagom är bäst. Detta scenario illustreras i en av serierna från utställningen Hej Fisk!

I ett samarbete med serietecknare Yvette Gustafsson vill Sjöfartsmuseet belysa olika aspekter av fiskarnas liv och hur fisket påverkar dem och den marina miljön. En kulturhistorisk utställning kring ett biologiskt präglat ämne.

– Genom utställningens olika delar blandas gamla föremål och fiskskelett med nya serier och idéer. Den egentliga målgruppen för utställningen har under arbetets gång varit tioåringar, men vi hoppas och tror att utställningen kommer att intressera de flesta besökare, säger Jens Ulvås.

I Hej Fisk! får besökaren både möta 1914 års fiskares vardag och ta del av en dystopisk bild av hur det kan se ut om 30 år, om vi fortsätter utnyttja jordens resurser som vi gör idag. Filmer, installationer och serier visar både goda och lite mer dystra exempel på fisket idag. Det hållbara kräftfisket i Bohuslän ställs jämte fiskpinnens långa resa över jorden.

Sjöfartsmuseet Akvariet vill belysa fiskar, fisket och havsmiljön ur olika perspektiv. Detta görs genom utställningen men även genom ett brett program för skolor och allmänhet. Varje onsdagskväll är det aktiviteter på museet och alla föredrag kommer att teckentolkas.

– Även om det delvis är en dyster situation som visas i Hej Fisk! så vill vi att besökaren ska inges hopp. Det finns saker man kan göra för att själv påverka situationen, till exempel välja att handla certifierade och KRAV-märkta fisk- och skaldjursprodukter, säger Jens Ulvås .

Utställningen öppnar 27 september kl 13-15.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094