23948sdkhjf

Kollektivtrafik jordens räddning

I samband med FN:s klimattoppmöte i New York har organisationer från hela världen deltagit i ett upprop för att visa på kollektivtrafikens nyckelroll för att minska utsläppen av växthusgaser.
Bland hundratals konkreta exempel på åtgärder lyfts Västtrafiks miljöarbete och pilotprojekt med laddhybridbussar fram som goda exempel. Genom att fördubbla det globala resandet med kollektivtrafiken till år 2025 och satsa på förnybara drivmedel kan kollektivtrafiken minska de globala utsläppen av koldioxid med 550 miljoner ton. Det är slutsatsen av den rapport där Västtrafik, tillsammans med städer som Rio, New York, Singapore och Berlin och andra aktörer från hela världen, berättar om satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser och skapa hållbara och attraktiva regioner.

– Västtrafik ligger i framkant av utvecklingen på flera områden. Vårt mål är att 95 procent av kollektivtrafiken i Västsverige ska köras med förnybara drivmedel år 2025. Sedan 2010 har vi fördubblat andelen och idag ligger vi över 60 procent, säger Roger Vahnberg , vice vd på Västtrafik.

Det pågående pilotprojektet med laddhybridbussar på linje 60 i Göteborg och kommande tester av elektriska bussar i projektet Electricity lyfts också fram i rapporten. Dessa tester genomförs i samarbete med bland andra Göteborgs stad och Volvo och är viktiga pusselbitar för att minska fossilberoendet.

Bakom initiativet under FN: s klimattoppmöte står samarbetsorganisationen UITP, The International Association of Public Transport, som samlar trafikhuvudmän, städer och företag inom kollektivtrafiksektorn. Från Sverige deltar förutom Västtrafik även Göteborgs stad och X2AB i uppropet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125