23948sdkhjf

Lepik ostron-världsmästare

AS Tallink Grupp’s chefskock Anti Lepik är ny världsmästare i ostronöppning. Sammanlagt deltog 16 nationer i årets världsmästerskap.
Anti Lepiks mål inför tävlingen var inte att vara snabbast – men han ville hålla ett bra tempo och arbeta effektivt och rent. Han lyckades bra och presterade en tid på under 3 minuter. Han fick extrapoäng för den mest attraktiva presentationen och endast ett fåtal avdrag.

Anti Lepiks slutresultat på 2 minuter och 57 sekunder (inklusive avdrag och påslag) resulterade i en förstaplats i årets världsmästerskap i ostronöppning. På andra plats kom Eamon Clarke från Kanada och på tredje plats kom Jesper Knudsen från Danmark (världsmästare 2013).

Reglerna säger att de tävlande måste öppna 30 färska ostron så snabbt och rent som möjligt. Ostronen måste öppnas så att de kan serveras och avnjutas direkt. Domarna kontrollerar att alla ostron är hela och rena, att det inte finns något skal som smular och att ostronet är korrekt bortskuret från skalet. För alla misstag under tävlingen lägger domarna på 4-30 straffsekunder.

Under VM i ostronöppning 2014 deltog följande nationer: Estland, Kanada, Danmark, Sverige, Belgien, Irland, Norge, Finland, USA, Italien, Tjeckien, Schweiz, Nederländerna, Japan, Kina och Singapore.

The Galway International Oyster & Seafood Festival välkomnade över en halv miljon besökare där det konsumerades över 3 miljoner ostron som sköljdes ner med champagne till tonerna av några av Irlands bästa musiker.

Anti Lepik är chefskock på Tallink sedan 1999 och har tidigare arbetat som kökschef ombord på flertalet av Tallinks fartyg. 1997 kom Lepik på en första plats i tävlingen Estonian Championships of chefs och har vid flertalet tillfällen varit jurymedelm i olika matlagningstävlingar. Lepiks bästa placeringar i VM i ostronöppning är Bästa presentation (2010), 3:e plats (2013) och 1:a plats (2014). Lepik har kompletterande yrkesutbildning från bland annat Italien, Frankrike, Schweiz, Finland och Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171