23948sdkhjf

17-årigt öl på åland

Ett av världens äldsta bevarade öl har återskapats. Det härstammar från tidigt 1800-tal och upptäcktes i ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård 2010.
Det var på sommaren 2010 som dykare upptäckte ett skeppsvrak i Ålands skärgård. Ur lasten bärgades fler än hundra flaskor champagne och fem flaskor öl. Ålands landskapsregering i det självstyrda landskapet Åland är ägare till samtliga fynd och har låtit ölen analyseras av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland. Efter omfattande analyser har originalreceptet återskapats och nu inleder det åländska bryggeriet Stallhagen en kommersiell försäljning av den unika drycken.

– Våra analyser fokuserade på ölets fysio-kemiska element. Vi isolerade och identifierade olika mikrober som är vanliga i öl. Ölet hade delvis skadats under den långa lagringen på havsbotten, så det var en trevlig överraskning att hitta levande mjölksyrebakterier i vätskan. Bakterier av den här sorten var typiska i dåtida öl. Dessa har använts i det nyskapade Stallhagen ölet, säger Annika Wilhelmson , Customer Manager på VTT.

Forskningsresultaten visade att det fanns två olika ölsorter i de gamla flaskorna. Experter vid det belgiska universitetet KU Leuven har deltagit i det omfattande arbetet med att återskapa ölet. Jäsningsmetoden som har använts är nyskapande och unik.

– VTTs analysresultat gav oss insyn om ölets alkoholhalt, färg och beska. De levande cellerna som fortfarande fanns kvar i flaskan hjälpte oss bestämma vilken typ av jäst och bakterier som hade använts i tillverkningen av ölet. För detta öl kombinerade vi en bit av tradition och historia med modern och innovativ bryggningskunskap. Symbiosen mellan organismerna och de unika maltaromerna resulterar i den unika smakprofilen i detta öl, säger professor Gert De Rouck vid KU Leuven universitetet.

Resultatet är lanseringen av en autentisk replika av vrakölet som getts namnet Stallhagen Historic beer 1843.

– Med dagens lansering har vi nått en milstolpe i ett spännande projekt som har tagit fyra år. Stallhagen 1843 är ett sofistikerat öl med en finstämd och len karaktär som ger en uppfattning om hur ett kvalitetsöl smakade i början på 1800-talet, säger Stallhagens vd, Jan Wennström .

Bryggeriet Stallhagens samarbete med Ålands landskapsregering gör att en del av intäkterna från varje såld ölflaska går till välgörande ändamål.

– Ålands landskapsregering har beslutat att överskottet ska användas för marinarkeologisk forskning, sjöfartshistoria och för Östersjöns miljö, säger Ålands kulturminister Johan Ehn .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078