23948sdkhjf

SJ fortsätter i Västsverige

Det blir SJ som fortsätter att köra tågen i Västsverige. Det står klart efter den upphandling som Hallandstrafiken genomfört tillsammans med Västtrafik och Jönköpings länstrafik.
Avtalet omfattar all region- och pendeltågstrafik i Västsverige som körs på uppdrag av de tre länstrafikbolagen under varumärket Västtågen. Av de fyra företag som deltog i upphandlingen var det SJ som kunde visa upp den högsta kvaliteten till det bästa priset. Trafikstart sker i 2015.

Avtalet innebär ett partnerskap med SJ där ersättningsnivån till betydande del baseras på resande och kundnöjdhet. Det finns bestämda mål kring punktligheten i trafiken, trygghet/trivsel och information ombord som är tydligt kopplade till ersättningsnivån.

En nyhet är att SJ tar över ansvaret av energikostnaderna för tågtrafiken. Bara el som uppfyller Naturskyddsföreningens krav om Bra miljöval eller motsvarande kommer att användas.

– Beställarna har tydliga mål om att minska energiförbrukningen i kollektivtrafiken. Att låta SJ ta ansvar för energikostnaderna skapar en tydlig drivkraft för att minska förbrukningen och därmed miljöpåverkan, säger Bruno Andersson , vd Hallandstrafiken AB.

Nytt är också att beställarna kommer att ta över det fulla ansvaret för ersättningstrafik med buss och taxi vid trafikstörningar. Det innebär bland annat att en beredskapsflotta med bussar etableras, som snabbt kan sättas in vid behov och förbättra servicen vid störningar.

Det nya avtalet löper över nio år med möjlighet till förlängning med maximalt tre år och är värt cirka 5 miljarder kronor. Trafikvolymerna utgår från dagens nivå, men kommer utökas i takt med resandeutvecklingen.

FAKTA/Västtågen
Västtågen är ett samarbete mellan Hallandstrafiken, Västtrafik och Jönköpings Länstrafik. I Halland avser det Viskadalsbanana. I avtalet ingår även Kungsbackapendeln. Västtågen har funnits sedan december 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062