23948sdkhjf

Visby ringmur återställd

Snart är sista stenen på plats i återuppbyggnaden av Visby ringmur. Därmed är murpartiet som rasade för snart tre år sedan återställt.
150 ton sten har murats upp med hjälp av 60 ton kalkbruk som släckts och blandats på traditionellt vis på plats. Arbetet har gått helt enligt planerna. Många har bidragit med kunskap och pengar. En viktig bidragsgivare är Cementa, som var huvudsponsor för projektet Rädda Ringmuren redan 1990-95 och som nu går in i ett nytt åtagande för murens bevarande.

– Återuppbyggnaden av Visby ringmur är ett storskaligt projekt med autentiska material såsom kalk och lera, som har fått internationell uppmärksamhet. På Gotland finns en unik kompetens och enastående hantverkare som är specialiserade på historiska byggtekniker, säger Ulrika Mebus , byggnadsantikvarie på Riksantikvarieämbetet och projektledare för återuppbyggnaden av muren.

Ringmuren ligger många gotlänningar och gotlandsvänner varmt om hjärtat och intresset från allmänheten har varit stort ända sedan murpartiet rasade den 24 februari 2012. Många enskilda och en lång rad företag har bidragit med pengar för återuppbyggnaden.

Bakom den lyckade uppbyggnaden ligger ett nära och gott samarbete med de många inblandade, Uppsala universitet, Tyréns, Gotlands museum, Byggnadshyttan på Gotland, Riksantikvarieämbetets UV Syd, länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland för att nämna några.

Nytt sponsorsavtal med Cementa
Cementa AB, som är en stor aktör på den svenska och internationella byggmarknaden, har sin största anläggning på Gotland. Där tillverkas cement av den gotländska kalkstenen. En modern verksamhet som har ett naturligt samband med Visby ringmur som byggdes på 1200-talet. I dagarna har ett avtal med Riksantikvarieämbetet tecknats som innebär att Cementa bidrar till återuppbyggnaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078