23948sdkhjf

Gratis sänker privatmuseer

De privata aktörerna sågar regeringens besked om gratis inträde på statliga museer – detta snedvrider konkurrensen på de privatas bekostnad, enligt kritikerna.
En rad privata museiaktör ogillar beskedet om gratis inträde på vissa statliga museer. För det första anser de privata att konkurrensen snedvrids, för det andra sänker detta statusen på alla museibesök – gratis är inte alltid gott.

Men allvarligast är kanske att bussresearrangörer väljer gratismuseer på sina Stockholmsresor för att kunna pressa sina priser mot kunden. De privata museerna måste drivas efter marknadens spelregler och missgynnas då av de subventionerade museerna. En lång rad privata aktörer har i media uttryckt sin oro inför en situation där de får konkurrera mot helfinansierade aktörer på museimarknaden.

Bland dem som är kritiska i Stockholmsregionen kan nämnas Fotografiska, Nordiska Museet, Magasin 3 och Sven-Harrys konstmuseum. Christina Mattsson , chef för Nordiska Museet som förra gången det begav sig fick vara med att bli finansierade av staten. Denna gång får Nordiska inte vara med, vilket gjort Christina Mattsson mycket besviken.

Kritik kommer också från Stockholms handelskammare där vd:n Maria Rankka ser hur det fria inträdet för vissa museer ställer till problem med konkurrensneutraliteten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062