23948sdkhjf

Skånsk kamp för nattåg

I december 2013 meddelade SJ att nattågen mellan Skåne och Stockholm skulle läggas ned. Men ännu har de inte somnat in helt, enligt motståndarna i Skåne.
I ett öppet brev till SJ protesterade regionråden Pontus Lindberg (M) och Monika Ekström (MP) mot planerna så fort de blev kända för nära ett år sedan. Att lägga ner nattrafiken skulle vara ett bakslag för ambitionerna att knyta samman Öresundsregionen med Stockholm, enligt de skånska protesterna. Efter ett möte med SJ-ledningen i februari tillsammans med Malmö stad, Sydsvenska industri- och handelskammaren och representanter för näringslivet fick nattågen respit fram till hösten, och senare fram till december 2014. Nu har SJ meddelat att respiten förlängs till sommaren 2015, samtidigt som den kritiserade avgångstiden från Stockholm flyttas fram från 21:25 till 23:14.

– Engagemanget för nattågen har varit enormt. Därför är det glädjande att SJ gång på gång har varit redo att ompröva nattågens existens. Fortfarande återstår dock en del för SJ att göra i fråga om den egna marknadsföringen, säger regionrådet Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

– Nu ser vi fram emot att fler arbetsgivare ska göra som Region Skåne och se till att ännu fler tjänsteresor görs med tåg. Nattågen möjliggör ett socialt och miljömässigt hållbart resande för den stressade nutidsmänniskan, säger regionrådet Monika Ekström (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08