23948sdkhjf

Proppen hotar tillväxten

Regeringens budgetproposition visar på bristande storstadsfokus – detta hotar hela Sveriges tillväxt, enligt Stockholms Handelskammare. Bland annat sågas planerna på att lägga ner Bromma flygplats.
Med anledning av budgetpresentationen lämnar Maria Rankka , vd för Stockholms Handelskammare, följande kommentar:

– Stockholm och huvudstadsregionen är en av Europas snabbast växande regioner och landets tillväxtmotor. Här bor en dryg femtedel av landets befolkning och här produceras en knapp tredjedel av värdet i svensk ekonomi. Hur det går för Stockholm har betydelse för hela landet. Höjda inkomstskatter, flygskatt, bankskatt och ytterligare förseningar av Förbifarten är inte rätt medicin för en region som behöver stärka sin konkurrenskraft ytterligare. Den globala konkurrensen om talang och investeringar är knivskarp. Regeringen borde arbeta för att skapa långsiktigt goda tillväxtförutsättningar i Stockholm och övriga storstadsregioner i Sverige.

– Stockholmsregionen behöver både satsningar på kollektivtrafik och nya vägar. Om Förbifarten inte byggs kommer trafikinfarkten förvärras. Beräkningar visar att en ettårig försening av Förbifarten kostar samhället minst två miljarder. Därtill kommer förseningskostnader i själva projektet. Att skjuta upp en nödvändig och samhällsekonomiskt lönsam investering är slöseri med skattebetalarnas pengar.

– Sverige har redan en av världens högsta marginalskatter. Nu föreslås ytterligare höjningar. Något som drabbar invånarna i Stockholm där utbildningsnivån och lönerna är höga. Vi kan inte ha marginalskatter som kraftigt avviker från viktiga konkurrentländer.

– Stockholm är en av världens huvudkontorstätaste städer. För att våra världsledande företag ska kunna verka med Stockholm som bas måste det finnas väl utvecklade flygförbindelser. Att införa en flygskatt och på sikt lägga ned Bromma är ansvarslöst. Vill regeringen stänga Sverige?, avslutar Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062