23948sdkhjf

Scania Van Hool rullar

Under första mässdagen visades Scania Van Hool Exqui.City upp för deltagarna på Persontrafik – det var minst sagt trängsel när skynket föll och den nya superbussen trädde fram.
Bussen är ett resultat av samarbetet mellan Scania och Van Hool som skapat en 18 meter lång och 2,55 meter bred buss som för tankarna till en spårvagn invändigt. Föraren sitter separerad från passagerarna och slipper hantera biljettviseringen. Kunden kan välja mellan naturgas, biogas som båda passar för Scanias Euro 6-gasmoter.

– Bussen passar som som vanlig stadsbuss men fungerar även i ett BRT-system. Scania Van Hool Exqui.City har en iögonfallande ledbusskaross som påminner om en spårvagn och smälter in i stadsmiljön, säger Ruthger Hörndal , bussansvarig hos Scania.

Därmed kombinerar således bussen de bästa av två världar, enligt Ruthger Hörndal: Spårvägens image och effektivitet med flexibiliteten och kostnadsnivån hos ett bussystem. Formgivningen har tagits emot mycket väl i storstäder över hela Europa, där bussen går som en del av BRT-system eller i mindre bussystem. Samtidigt har den stärkt lokaltrafikens image.

Förutom gas kan den nya bussen också erbjudas med motorer för biodiesel och bioetanol. Biogas är idag det kommersiellt tillgängliga biobränsle som ger bäst miljöprestanda. De totala koldioxidutsläppen minskar med 90 procent jämfört med fossil diesel, uppger Scania.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062