23948sdkhjf

Studenter kollektivtrafikprisades

Eva-Maria Ternblad, Högskolan i Skövde och Fredrik Palm, LTH delade priset för 2014 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. Priset delades ut på Persontrafik 2014.
Vinnarna tog emot priset vid scenen på Mingelytan mitt i mässan Persontrafik i Stockholm 29 oktober och de vann priset framför allt för att de kombinerat akademisk höjd med stor branschkunskap. Bakom priset för bästa studentuppsats 2014 står Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Kollektivtrafikakademin.

Uppsatserna är båda på masternivå och behandlar olika aspekter av kollektivtrafikens tillgänglighet och framkomlighet. Titeln på Eva-Maria Ternblds uppsats är “När mormors resa blir digital: Kognitiva aspekter på äldres interaktion med pappersbaserad respektive digital kollektivtrafikinformation - ett situerat perspektiv.” Fredrik Palm har behandlat “Framkomlighet för stads- och regionbuss: Analys av fördröjningspunkter i Lunds tätort”.

Juryns motivering lyder:
Eva-Maria Ternblad får 2014 års pris för bästa studentuppsats för att hon betonar vikten av tillgång till lättförståelig information i den digitala tidsåldern. Uppsatsen präglas av helhetssyn på tekniken, dess användning och utveckling i samband med kollektivtrafikresande. Genom att i synnerhet studera äldres särskilda behov pekar hon ut nyttan av att skapa och tillhandahålla fler lättanvända system i allmänhet.

Fredrik Palm får 2014 års pris för bästa studentuppsats för att han belyser vikten av att studera detaljer i kollektivtrafikplaneringen. Ökad medelhastighet är en framgångsfaktor, och genom en systematisk analys av framkomlighetsåtgärder i stadsbusstrafik identifieras korsningspunkter som ett tydligt problemområde, trots egna körfält och signalprioritering. Uppsatsen utgör modell för hur stadsbussars framkomlighet skall inventeras.

Fotnot. Förutom juryn är Nobina Sverige, Keolis Sverige, Nettbuss Sverige och Sveriges Kommuner och Landsting sponsorer av priset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078