23948sdkhjf

Matnyttigt i Nasaret

Staden Nasaret i norra Israel har nyligen uppmärksammats som ett paradis för matälskare i en internationell TV-serie om street food. I ett avsnitt stod Nasarets kök i centrum.
Nasarets kök präglas av starka influenser från de arabiska grannländerna, t.ex. Syrien och Libanon, och bygger i hög grad på övertygelsen att naturen ger människan allt hon behöver. Detta resulterar i att höjdpunkterna på menyer i Nasaret bjuder på läckert kött, fisk från Medelhavet och lokalt odlade grönsaker och örtkryddor. Nasaret och norra Israel är ett intressant resmål att plocka upp bland svenska researrangörer som kombinerar flyg och buss.

Det aktuella TV-programmets programledare är Ishai Golan , stjärnan i ”Prisoners of war” (TV-serien som inspirerade den framgångsrika amerikanska serien ”Homeland”). Han bjuder in publiken på en kulturell resa till de kulinariska pärlor som finns i gränder, på boulevarder och gator; ett paradis för matälskare med sina dofter och smaker från de lokala köken.

I varje avsnitt reser Ishai till en ny stad och under en period om 24 timmar umgås han med lokalbefolkningen och måste äta all mat som de äter – även om det är den kryddstarkaste rätten i hela landet! Serien, som är en samproduktion mellan den ledande franska resekanalen Voyage och Kayenta Productions, fick pris i kategorin Best International Program vid den femte årliga galan Tasty Awards.

Man har spelat in avsnitt i Istanbul, Mumbai, Paris, Bangkok, Hanoi, Marrakech, Haifa, Amsterdam, Napoli, Rio de Janeiro, Seoul, New York och nu i Nasaret. Denna livliga stad i norra Israel, som är landets största räknat till arabisk befolkning, har kvar småstadskänslan och kan erbjuda besökarna så mycket mer än den kristna historia som gjort staden känd. Idag lockar Nasaret miljontals turister och även om de otaliga kyrkorna förstås måste hamna högt på listan över sevärdheter att besöka, får man inte missa att utforska gamla stans kullerstensgator: här finns historiska hus, en traditionell souq (basar) och enastående restauranger som erbjuder lokala specialiteter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078