23948sdkhjf

Rekordsommar för Sverigeturismen

Fler än någonsin tidigare valde att semestra i Sverige sommaren 2014, antalet gästnätter passerade 25 miljoner för första gången någonsin, enligt Tillväxtverket.
Av de rekordmånga 25 miljoner övernattningarna stod de utländska gästnätterna för den största relativa ökningen. Av dem ökade antalet övernattningar från Tyskland, Nederländerna, Norge och Storbritannien mest. I procent innebär detta en uppgång med 3,4 procent jämfört med samma period i fjol. De utländska övernattningarna ökade med 6,6 procent medan de svenska steg med 2,1 procent.

– Vi ser att de utländska gästnätterna ökar igen efter ett par år med vikande siffor under sommarmånaderna. De stora volymtillskotten kommer framför allt från några av våra viktiga marknader som till exempel Tyskland och Nederländerna varifrån det kom sammanlagt över 140 000 fler besökare sommaren 2014 jämfört med fjolåret, säger Sofi Sjöberg som arbetar med analys och statistik inom turism vid Tillväxtverket.

Övernattningarna ökade mest i stugbyar följt av hotell och vandrarhem. Liksom förra sommaren ökade också logiintäkterna på hotell, vandrarhem och i stugbyar i nästan alla landets regioner. Under perioden juni-augusti steg intäkterna mest i Stockholms län med 4,1 procent till 1,98 miljarder kronor. Procentuellt var ökningen i Dalarna störst; plus 14,1 procent.

– Dalarna hade en riktigt bra sommar 2014 med störst procentuell ökning av både totala volymer och logiintäkter i landet. De utländska gästnätterna ökade med 12,8 procent i Dalarna. Framför allt är det de holländska och norska besökarna som ökat, säger Sofi Sjöberg.

På hotellen steg logiintäkterna under juni-augusti med drygt 262 miljoner kronor till 5,3 miljarder kronor och antalet sålda rum ökade med 2 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109