23948sdkhjf

Keolis vann i rätten - men får betala

Keolis vann mot Upplands Lokaltrafik, UL, i Svea Hovrätt i målet om den havererade regionbussupphandlingen 2010. Trots det blir det Kelolis som får betala till UL.
Hovrätten bedömer att Keolis har rätt att få en viss ersättning för de kostnader som företaget har haft i samband med upphandlingen. Totalt rör det sig om 1 miljon kronor som UL ska betala till Keolis. Keolis ska i sin tur betala UL:s rättegångskostnader på över 4 miljoner kronor. Därmed är resultatet att Keolis går back med 3 miljoner kronor trots seger i Svea Hovrätt.

– Det är ett viktigt besked att vi fått rätt i sakfrågan. Hovrätten i har två väsentliga avseende ändrat tingsrättens dom. Dels skulle KR-trafikens anbud ha diskvalificerats från upphandlingen, dels har Keolis rätt till viss ersättning för de kostnader som vi har haft i samband med upphandlingen, säger Magnus Åkerhielm , vd Keolis Sverige. Han fortsätter:

– Det som oroar oss är att det knappt innebär några ekonomiska konsekvenser att begå medvetna och konstaterade fel. Vi operatörer lägger betydande resurser på att lämna genomarbetade och konkurrenskraftiga anbud. Det skadestånd vi har fått står inte i relation till nedlagda kostnader utan motsvarar bara tjugo procent av våra faktiska kostnader. Det kan inte vara rimligt och sänder inte några bra signaler till branschen.

Bakgrund Keolis lämnade 2011 in en stämningsansökan mot UL till Uppsala tingsrätt. Stämningen gällde UL:s havererade upphandling av den regionala busstrafiken 2010. Keolis hade lämnat det lägsta anbudet och skulle ha vunnit kontraktet om UL genomfört upphandlingen i enlighet med gällande lagstiftning. Upphandlingen fick avbrytas och genomföras på nytt sedan Förvaltningsrätten i två domar konstaterat att UL begått brott mot upphandlingslagstiftningen och sekretessbrott. Tingsrätten fastslog att felaktigheter hade begåtts men bedömde inte att Keolis lidit ekonomisk skada. Keolis överklagade domen till Svea hovrätt som i november 2014 lämnade sin dom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.346